Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε την Παρασκευή τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο, μετά τη σύλληψη ενός Γερμανού εργαζόμενου στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND για τον οποίο διατυπώνονται υποψίες ότι κατασκόπευε βουλευτές για λογαριασμό της Ουάσινγκτον.

«Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Μπ. Έμερσον κλήθηκε από τον υφυπουργό Στέφαν Σταϊνλάιν στο υπουργείο Εξωτερικών για να συζητήσουν την υπόθεση που σχετίζεται με την έρευνα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνεργάτης της BND που συνελήφθη την Τετάρτη ερευνάται από τη γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία καθώς φέρεται ότι κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ μια κοινοβουλευτική επιτροπή της Μπούντεσταγκ και μάλιστα, την επιτροπή εκείνη που έχει αναλάβει να διακριβώσει την έκταση των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας (NSA) στη Γερμανία.

«Ο υφυπουργός Σταϊνλάιν παρακάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ να συμβάλει ώστε να ριχθεί γρήγορα φως» στην υπόθεση αυτή, καταλήγει η ανακοίνωση.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ενημερώθηκε την Πέμπτη. «Η γερμανική κυβέρνηση θα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας. Εάν θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, θα υπάρξουν, όμως ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί (. . .). Η υπόθεση είναι σοβαρή, αυτό είναι σαφές», τόνισε.

Συνελήφθη πράκτορας των Αμερικανών που παρακολουθούσε Γερμανούς βουλευτές

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014, 16:36

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης