Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ επισκέπτεται σήμερα το Βελιγράδι, όπου θα έχει συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία, με το μήνυμα ότι η Γερμανία παραμένει ειλικρινής και έμπιστος εταίρος της Σερβίας στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Σερβία, τα τελευταία χρόνια, έκανε αξιοσημείωτα βήματα προς τα εμπρός – την ιστορική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την έναρξη επώδυνων, αλλά απαραίτητων οικονομικών μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, κάνοντας απολογισμό της προόδου της Σερβίας από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σημείωσε ότι η συνέχιση αυτής της πορείας με πολιτική βούληση και συνέπεια θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Σερβία τα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και Γερμανίας, είπε ότι εξακολουθούν να είναι πολύ στενές και φιλικές.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μίλησε για διεθνή νομική αναγνώριση του Κοσόβου από το Βελιγράδι ως προαπαιτούμενο για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου με τη μορφή νομικά δεσμευτικής συμφωνίας» είπε ο Στάινμαγερ και υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. το κατέστησε σαφές ήδη πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι πρέπει να ανοίξει το κεφάλαιο 35 για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας – Ε.Ε. μόλις εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο πλευρών, διευκρίνισε.

Το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας – Ε.Ε. αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης