Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στο Σότσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρώτη αυτή του επίσκεψη στη Ρωσία εδώ και δύο χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την επίσκεψη και είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι προετοιμασμένος για «εκτενείς» συνομιλίες κατά τη συνάντηση στο Σότσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κέρι αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ευελπιστεί να βολιδοσκοπήσει σήμερα πόσο πρόθυμη είναι η Μόσχα να περιορίσει την ανάμειξή της στην Ουκρανία και την υποστήριξή της προς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Επίσης, στην ατζέντα της συνάντησης Κέρι – Πούτιν στο θέρετρο αυτό της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η κατάσταση σε Υεμένη και Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ να βρίσκονται στη χειρότερη φάση τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η σημερινή επίσκεψη του Κέρι φαίνεται ότι αποσκοπούσε περισσότερο στη διατήρηση επικοινωνίας.

«Είναι σημαντικό για εμάς να διατηρήσουμε ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε με τον ανώτερο αξιωματούχο στη λήψη αποφάσεων» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

«Έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί αν υπάρχει ενδιαφέρον» πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του.

«Μέσω του διαλόγου, είναι πιθανόν να βρούμε τρόπους εξομάλυνσης, στενότερο συντονισμό στην αντιμετώπιση διεθνών προβλημάτων» δήλωσε από τη μεριά του ο Πεσκόφ προσθέτοντας όμως: «Η Ρωσία δεν υπήρξε ποτέ εκείνη που ξεκίνησε το πάγωμα των σχέσεων».

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον- Μόσχας βρέθηκαν στο ναδίρ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 και την υποστήριξη που παρείχε η Μόσχα στους ρωσόφωνους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ενορχήστρωσε την ανατροπή του υποστηριζόμενου από το Κρεμλίνο Ουκρανού προέδρου τον περασμένο χρόνο.

Επίσης, ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται σε αντιπαράθεση με αφορμή τον εμφύλιο στη Συρία, όπου η Μόσχα στηρίζει τον Άσαντ, ενώ οι ΗΠΑ επιθυμούν μία πολιτική μετάβαση.

Όπως σχολιάζει το Reuters, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις περί αλλαγής της ρωσικής στάσης στις κρίσεις στην Ουκρανία και τη Συρία, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι οι πρόσφατες ήττες των δυνάμεων του Άσαντ ενδεχομένως να αλλάξουν τη στάση της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Πούτιν-Κέρι με θέμα το Ιράν, τη Συρία και την Ουκρανία
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015, 16:46

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης