Στο κόκκινο βρίσκεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο έπειτα από την κίνηση του Ιράν χθες Παρασκευή, να κατασχέσει βρετανικό δεξαμενόπλοιο στο Στενό του Χορμούζ. Αρχικά οι πληροφορίες έλεγαν πως είχαν κατασχεθεί δύο δεξαμενόπλοια, ωστόσο αργότερα έγινε γνωστό πως το δεύτερο πλοίο συνέχισε κανονικά το ταξίδι του.

Η κίνηση γίνεται εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ αλλά και συμμάχων τους στον Κόλπο, που επηρεάζει τις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό χθες Παρασκευή, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε βρετανικό δεξαμενόπλοιο στο Στενό του Χορμούζ, ενώ διέψευσε ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατέρριψε ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

«Έχουμε χάσει επαφή με το σκάφος», λέει η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Από την πλευρά της , η σουηδική πλοιοκτήτρια του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου το οποίο «κατασχέθηκε» από τους Φρουρούς της Επανάστασης, επιβεβαίωσε χθες ότι έχει χάσει την επαφή με το σκάφος έπειτα από «επίθεση» που δέχθηκε στο Στενό του Χορμούζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πλοίο μας Stena Impero δέχθηκε επίθεση από μικρά πλεούμενα και ένα ελικόπτερο που δεν έχουν ταυτοποιηθεί κατά τη διέλευσή του από το Στενό του Χορμούζ, στα διεθνή ύδατα», ανέφερε η πλοιοκτήτρια, η Stena Bulk, σε ανακοίνωσή της. «Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση να έλθουμε σε επαφή με το σκάφος, το οποίο έχει πάρει πορεία προς βορρά, προς την κατεύθυνση του Ιράν», κατά την ίδια πηγή.

Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι το πλοίο δεν παρέβη κανέναν διεθνή κανονισμό ούτε τους κανόνες τις ναυσιπλοΐας.

Στο πλοίο επιβαίνουν 23 μέλη πληρώματος· οι ναυτικοί αυτοί είναι «Ινδοί, Ρώσοι, Λετονοί και Φιλιππινέζοι», σύμφωνα με τον Έρικ Χανέλ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Stena Bulk.«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί», ενώ «η ασφάλεια (…) του πληρώματός μας παραμένει ο βασικός μας σκοπός», κατά τον ίδιο.

Ιράν: Το δεξαμενόπλοιο παραβίασε κανόνες

Αντίθετα, το Ιράν, μέσω του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA που επικαλούνταν πηγές προσκείμενες στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, ισχυρίστηκε ότι το πετρελαιοφόρο είχε απενεργοποιήσει τη συσκευή εντοπισμού θέσης του, αγνόησε προειδοποιήσεις των Φρουρών της Επανάστασης και κινείτο σε λαθεμένη κατεύθυνση σε μια θαλάσσια οδό στο Στενό του Χορμούζ.

Βρετανός ΥΠΕΞ: Θα αντιδράσουμε με μετρημένο αλλά σθεναρό τρόπο

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι το Λονδίνο θα αντιδράσει με μετρημένο αλλά σθεναρό τρόπο στην κατάσχεση βρετανικού δεξαμενόπλοιου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, προειδοποιώντας το Ιράν ότι αυτό θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος εάν περιοριστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.

Ο Χαντ ανέφερε ότι συζήτησε για την κρίση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ότι αναμένει να μιλήσει σύντομα με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, καθώς όπως εξήγησε βρίσκεται σε αεροσκάφος.

Η σύλληψη του πλοίου είναι «εντελώς απαράδεκτη» ενέργεια, τόνισε ο Χαντ. «Θα αντιδράσουμε με τρόπο που θα είναι μετρημένος, αλλά σθεναρός. Δεν εξετάζουμε στρατιωτικές επιλογές, μελετάμε διπλωματικό τρόπο για να διευθετηθεί η κατάσταση αλλά είμαστε πολύ σαφείς στο ότι πρέπει να διευθετηθεί», συνέχισε.«Εάν περιοριστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας το Ιράν [θα] είναι ο μεγαλύτερος χαμένος, είναι προς το συμφέρον του να διευθετήσει την κατάσταση αυτή το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Ελεύθερο το δεύτερο δεξαμενόπλοιο που φέρεται να είχε κατασχεθεί από το Ιράν

Η βρετανική εταιρεία στην οποία ανήκει το δεύτερο δεξαμενόπλοιο που το Λονδίνο είχε ανακοινώσει ότι κατασχέθηκε χθες Παρασκευή από το Ιράν στον Κόλπο ανακοίνωσε πως το πλοίο είναι ελεύθερο.

«Οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν με το πλοίο. Ο πλοίαρχος επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλοι φρουροί το εγκατέλειψαν και το πλοίο είναι ελεύθερο να συνεχίσει την πορεία του. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και ασφαλή», εξήγησε η εταιρεία Norbulk Shipping σε ανακοίνωσή της.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε παράλληλα ότι το πετρελαιοφόρο, το Mesdar, βρίσκεται πλέον εκτός των χωρικών υδάτων του Ιράν.

Σύμφωνα με τη Norbulk Shipping, ένοπλοι ανέβηκαν στο κατάστρωμα του πλοίου της υπό σημαία Λιβερίας περί τις 19:30 [ώρα Ελλάδας]. Δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τους ενόπλους, αλλά υπογράμμισε πως κατόπιν το πλοίο χάραξε πορεία προς βορρά, προς το Ιράν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ένοπλοι αποχώρησαν από το Mesdar περί τις 23:00 [ώρα Ελλάδας] και το πλοίο μπόρεσε κατόπιν να συνεχίσει ελεύθερο το δρομολόγιό του.

Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Marine Traffic, το πλοίο, που είχε αποπλεύσει από την Κίνα, έχει προορισμό τη Σαουδική Αραβία.

Η βρετανική κυβέρνηση κατήγγειλε το βράδυ της Παρασκευής την «απαράδεκτη αρπαγή δύο πλοίων» -ενός βρετανικού κι ενός λιβεριανού- από το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για την ενέργεια αυτή.

Ωστόσο ιρανοί αξιωματικοί διέψευσαν σε δηλώσεις τους στο FARS τις πληροφορίες ότι το Mesdar συνελήφθη από δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι «συνέλαβε» στο Στενό του Χορμούζ ένα δεξαμενόπλοιο υπό βρετανική σημαία, το Stena Impero.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία

Εντωμεταξύ, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ενέκρινε την ανάπτυξη αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και υλικού στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σημειώνοντας ότι η κίνηση έχει στόχο να υπάρξει ένα «επιπρόσθετο μέσο αποτροπής» μπροστά στις «αναδυόμενες και σοβαρές απειλές» στην περιοχή του Κόλπου.

Νωρίτερα, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι ο σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν ενέκρινε τη φιλοξενία αμερικανικών στρατευμάτων στην επικράτεια της χώρας του για την υπεράσπιση της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή.

«Ο βασιλιάς Σαλμάν (…) ενέκρινε την υποδοχή αμερικανικών δυνάμεων προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο της αμοιβαίας συνεργασίας για την προάσπιση της ασφάλειας της περιοχής και της σταθερότητάς της και την εξασφάλιση της ειρήνης», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί διευκρίνισε ότι θα αναπτυχθούν άλλοι περίπου 500 στρατιωτικοί στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα από το Πεντάγωνο. Τον Ιούνιο το Πεντάγωνο είχε αναγγείλει πως θα αναπτυχθούν περίπου 1.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, χωρίς να αποσαφηνίσει πού ακριβώς.

Ο ανταποκριτής του BBC Βόρειας Αμερικής Πίτερ Μπούς μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν και την πυραυλική αντιαεροπορική άμυνα, και εκτός από την αποστολή  500 στρατιωτών σε βάση στη Σαουδική Αραβία, σχεδιάζουν επίσης να στείλουν μοίρα μαχητικών F-22 «αόρατων» για τα ραντάρ σε σαουδαραβική  βάση.

Ποιο είναι το υπόβαθρο;

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έχουν επιδεινωθεί από τότε που η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε μονομερώς από την συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης του 2015. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις κυρώσεις που επέβαλαν στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν.

Βρισκόμαστε μήπως στο ίδιο σημείο όπως πριν από 28 χρόνια όταν ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονταν και πάλι στα μαχαίρια, πλοία είχαν δεχθεί επιθέσεις στον Κόλπο, μέλη πληρώματος είχαν σκοτωθεί και τραυματισθεί και ιρανικό επιβατικό αεροσκάφος είχε καταρριφθεί «από λάθος»;

Ο «πόλεμος των δεξαμενόπλοιων» ήταν στιγμή υψηλής διεθνούς έντασης στο τέλος του οκταετούς πολέμου του Ιράν με το Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεΐν.

Μέχρι τον Ιούλιο του 1987, τα πετρελαιοφόρα του Κουβέιτ, έφεραν σημαία των ΗΠΑ, και συνοδεύονταν από αμερικανικά πολεμικά πλοία διασχίζοντας τον Κόλπο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης