Στη δημοσιότητα δόθηκαν την Τετάρτη τα πρώτα απόρρητα έγγραφα από την εποχή της αποικιοκρατίας στη Βρετανία, στα οποία οι Βρετανοί αξιωματούχοι αναφέρονται στον πατέρα του προέδρου  των Η.Π.Α., Barack Obama και προειδοποιούν για τους Κενυάτες που στο αμερικανικό έδαφος. Αυτά τα έγγραφα, η ύπαρξη των οποίων αποκαλύφθηκε το 2011, καλύπτουν αμφιλεγόμενες περιόδους της βρετανικής ιστορίας, κυρίως την εξέγερση στη Μαλαισία και την εξέγερση των Μάου Μάου στην Κένυα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι βρετανικές Αρχές είχαν μεταφέρει στο Λονδίνο τα έγγραφα αυτά, που είχαν κριθεί ευαίσθητα, μετά την ανεξαρτησία αυτών των χωρών. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας παραδέχθηκε την ύπαρξή τους τον Ιανουάριο του 2011 όταν τέσσερις Κενυάτες κατέθεσαν αγωγή κατά της Βρετανίας για βασανιστήρια που υπέστησαν πριν την ανεξαρτησία της χώρας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη αναφέρεται το όνομα του προέδρου Obama σε έναν κατάλογο με Κενυάτες που φοιτούσαν στις Η.Π.Α.. Εμφανίζεται με το όνομα «Obama, Barack H.», σύμφωνα με τα βρετανικά M.M.E.

Ο Barack Hussein Obama, που γεννήθηκε στην Κένυα, είχε εισαχθεί το 1959 στο πανεπιστήμιο της Χαβάης προτού παντρευτεί το 1961 και γεννηθεί την ίδια χρονιά ο γιος τους, νυν πρόεδρος των Η.Π.Α..

Παράλληλα, σε ένα έγγραφο από το 1959 ένας βρετανός διπλωμάτης εκφράζει την ανησυχία του για τη στάση των Κενυατών που φοιτούν στις Η.Π.Α., σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μίλησα για το θέμα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ανησυχεί εξίσου με τις εξελίξεις αυτές. Υπογραμμίζει ότι οι κενυάτες φοιτητές έχουν την κακή φήμη ότι πέφτουν σε κακά χέρια και τάσσονται κατά των Αμερικανών και κατά των Λευκών», σημειώνει ο διπλωμάτης.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης