Νεκρούς ανθρώπους ηλικίας από δύο έως 86 ετών, πλημμυρισμένες κατοικίες, χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα και αυτοκίνητα μέσα σε λασπόνερα άφησε πίσω του ο τυφώνας Άιντα, που πέρασε από διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης πριν από λίγα 24ωρα. Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης έσωσαν με βάρκες όσους ανέβηκαν ακόμα και στις οροφές των αυτοκινήτων τους για να μην παρασυρθούν, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από το μετρό.

Στη Νέα Υόρκη, η αστυνομία καταμέτρησε τουλάχιστον 12 θανάτους. Επίσης 11 άτομα πιθανόν παγιδεύτηκαν και πνίγηκαν σε υπόγεια, σε ακίνητα στο Μανχάταν, στο Κουίνς και στο Μπρούκλιν.
Ακόμα η καταιγίδα «έπνιξε» τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, την Πενσιλβάνια και το Κονέκτικατ. Αρκετές περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 150.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα. Επίσης εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι αιφνίδιες πλημμύρες που έπληξαν το βράδυ της Τετάρτης τη Νέα Υόρκη και την ευρύτερη περιοχή της αμερικανικής μεγαλούπολης στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 44 ανθρώπους, ανέφεραν αξιωματούχοι.

 

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο είπε ότι αρχικά είχαν χάσει τη ζωή τους εννέα άνθρωποι. Ο δήμος της πόλης Ελίζαμπεθ, στο γειτονικό Νιου Τζέρσεϊ, ανέφερε αργότερα ότι τέσσερις άνθρωποι πνίγηκαν σε αυτό το «ιστορικό καιρικό φαινόμενο» που προκλήθηκε από την τροπική καταιγίδα Άιντα. Πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, τον γιο τους και έναν γείτονα, που έχασαν τη ζωή τους βρισκόμενοι στο ίδιο κτήριο.

 

 

 

Ο Τζο Μπάιντεν κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πολιτείες του Νιου Τζέρσεϊ και της Νέας Υόρκης και έδωσε εντολή ομοσπονδιακές υπηρεσίες να βοηθήσουν τις προσπάθειες των τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων καταστροφών που άφησε πίσω της η καταιγίδα Άιντα.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου «εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων» να «αναλάβουν τον συντονισμό των προσπαθειών ανακούφισης των πληγέντων από την καταστροφή» στις δύο πολιτείες, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Όπως προαναφέρθηκε, οι εκτεταμένες πλημμύρες που προκάλεσε η Άιντα, αρχικά κυκλώνας που κατόπιν υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 44 ανθρώπους σε τέσσερις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης