Στο αρχείο τέθηκε η έρευνα για την υποτιθέμενη κατασκοπεία ενός κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA, όπως γνωστοποίησε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας.

Η ομοσπονδία της Καρλσρούης (νοτιοδυτική Γερμανία) εγκατέλειψε την έρευνα, επειδή οι κατηγορίες «δεν μπορούν να αποδειχθούν νόμιμα στο πλαίσιο μιας διαδικασίας του ποινικού δικαίου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανική Δικαιοσύνη είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο του 2014 την έναρξη μιας έρευνας «εναντίον αγνώστων» όσον αφορά σε πράξεις κατασκοπείας και δραστηριότητες προς όφελος μιας ξένης υπηρεσίας κατασκοπείας.

Η Γερμανία είχε συγκλονιστεί το καλοκαίρι του 2013 από τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με ένα τεράστιο σύστημα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και των διαδικτυακών επικοινωνιών Γερμανών πολιτών, ακόμη και του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου, στη διάρκεια πολλών χρόνων.

Το σκάνδαλο επηρέασε βαθιά τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι παραδοσιακά πολύ στενή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατασκοπεία μεταξύ φίλων δεν είναι καθόλου σωστή» είχε δηλώσει τότε η Μέρκελ.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο μελλοντικών επιχειρήσεων κατασκοπείας σε βάρος της Γερμανίδας καγκελαρίου, αφήνοντας de facto να εννοηθεί ότι έχουν γίνει στο παρελθόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης