Στις νήσους Μπαρμπέιντος θα ανεγερθεί ένα νέο σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς αφιερωμένο στην ιστορία του υπερατλαντικού δουλεμπορίου, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Μία Άμορ Μότλεϊ λίγες μέρες μετά την επίσημη διακοπή των σχέσεων με τη βρετανική μοναρχία.

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας με καταγωγή από τη Γκάνα, Ντέιβιντ Ατζέι επιλέχτηκε να σχεδιάσει την περιοχή κληρονομιάς, στην οποία θα χτιστεί Μουσείο που θα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή εκτός Ηνωμένου Βασιλείου αρχείων για το εμπόριο σκλάβων, διεθνές ερευνητικό κέντρο και μνημείο δίπλα σε τόπο ταφής, όπου ανακαλύφθηκαν τα λείψανα 570 υπόδουλων ανδρών, γυναικών και παιδιών από τη Δυτική Αφρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νησιά Μπαρμπέιντος τιμούν την ιστορία και διαφυλάσσουν το παρελθόν, καθώς επαναπροσδιορίζουμε τον κόσμο μας και συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε στην παγκόσμια ανθρωπότητα. Είναι μια ηθική επιταγή, αλλά εξίσου οικονομική αναγκαιότητα, δήλωσε η πρωθυπουργός Μία Άμορ Μότλεϊ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent. 

Στις 30 Νοεμβρίου 2022 θα γιορταστεί η πρώτη επέτειος από την ανακήρυξη των Μπαρμπέιντος σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Το μνημειακό σύμπλεγμα θα βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα Μπρίτζταουν, εκεί όπου ερευνητές ανακάλυψαν τον τεράστιο τάφο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία LIDAR (Light Detection and Ranging), που βασίζεται στην εκπομπή παλμικής ακτινοβολίας λέιζερ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εφ’ όσον ολοκληρωθούν τα σχέδια θα είναι η πρώτη περιοχή μνήμης των θυμάτων του δουλεμπορίου στην Καραϊβική. Ερευνητικό ινστιτούτο και νέα έδρα των Αρχείων των Μπαρμπέιντος, ένα αποθετήριο υλικού 400 ετών που σχετίζεται με το υπερατλαντικό δουλεμπόριο στις κατεχόμενες Δυτικές Ινδίες. Το αρχείο περιέχει εκατομμύρια έγγραφα-συμπεριλαμβανομένων νηολογίων πλοίων, εγγράφων και λογιστικών βιβλίων πωλήσεων σκλάβων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης