Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο θα είναι ο μόνος διπλωματικός ηγέτης κράτους μέλους της Ε.Ε. που θα παραστεί αύριο Τρίτη στην τελετή υπογραφής στην Ουάσινγκτον της ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, γνωστοποίησε χθες Κυριακή ο εκπρόσωπός του.

«Κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ως ο μόνος υπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο θα παραστεί… την Τρίτη στην τελετή υπογραφής στον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Μάτε Πακζολάι στο ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ- Εμιράτων – που υπεγράφη στις 13 Αυγούστου υπό την αιγίδα των ΗΠΑ – ήταν η πρώτη που συνήφθη μεταξύ του Ισραήλ και μιας αραβικής χώρας εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Τα ΗΑΕ είναι μόλις η τρίτη αραβική χώρα που αποκτά διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, τα ΗΑΕ συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, το οποίο ανέστειλε την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης. Σφυρηλατημένη μέσω των κοινών φόβων για το Ιράν αυτή ενισχύει το μέτωπο ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία, την οποία τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θεωρούν ως την κύρια απειλή στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ, που μπαίνει στην τελική ευθεία της προεδρικής εκστρατείας του, ανακοίνωσε τη συμφωνία τον περασμένο μήνα. Την Παρασκευή ανέφερε ότι το Μπαχρέιν ακολουθώντας τα ΗΑΕ αποδέχτηκε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

Μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, χαιρέτισαν την ιστορική συμφωνία, όπως και η Κομισιόν που τόνισε πως συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, του οποίου η αντι-μεταναστευτική ρητορική και η διάβρωση των δημοκρατικών προτύπων στα μέσα ενημέρωσης, στο δικαστικό σώμα και στον ακαδημαϊκό χώρο προκαλούν τις επικρίσεις των Βρυξελλών, ήταν πρώιμος και ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ.

«Από τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος προετοίμασε την ατζέντα για τη σταθεροποίηση της περιοχής, αυτή ήταν η δεύτερη εξέλιξη που αποδεικνύει ότι αυτό είναι το καλύτερο ειρηνευτικό σχέδιο μέχρι στιγμής και υπόσχεται να φέρει επιτέλους την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», έγραψε το Σάββατο ο Σιγιάρτο στο Facebook.

«Επόμενως ο πρόεδρος των ΗΠΑ αξίζει ευγνωμοσύνη», είπε, επαινώντας τους ηγέτες του Ισραήλ, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν.

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ θα έχει επίσης συνομιλίες με τον γαμπρό και σύμβουλο του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης