Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, έφθασε χθες Δευτέρα στην Μπογοτά για διήμερη επίσκεψη στην Κολομβία, χώρα όπου «οικοδομείται η ειρήνη» κατά τρόπο που αποτελεί «παράδειγμα για τον κόσμο», πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας που θεωρητικά θα έβαζε τέλος στην ένοπλη σύρραξη.

«Η Κολομβία δίνει στον κόσμο σήμερα ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα κατάφασης στην ειρήνη σε έναν κόσμο όπου δυστυχώς βλέπουμε τόσες πολλές συγκρούσεις, είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεσαι μια χώρα όπου οικοδομείται η ειρήνη», είπε ο κ. Γκουτέρες χθες βράδυ, μετά την άφιξή του στην κολομβιανή πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αύριο Τετάρτη 24η Νοεμβρίου συμπληρώνεται η πέμπτη επέτειος από την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης από τον τότε πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος και τους ηγέτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), με σκοπό να τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη σχεδόν έξι δεκαετιών.

Περίπου 13.000 αντάρτες κατέθεσαν έκτοτε τα όπλα και άρχισαν τη διαδικασία επανένταξής τους στην κοινωνία. Η βία όμως επιμένει σε πολλές περιοχές της χώρας των Άνδεων, όπου αποστάτες των FARC ξαναπήραν τα όπλα ή δρουν άλλες ένοπλες οργανώσεις και συμμορίες διακινητών ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο κ. Γκουτέρες θα μεταβεί σήμερα Τρίτη στην επαρχία Αντιόκια (βορειοδυτικά), όπου θα επισκεφθεί ιδίως εγκατάσταση επανένταξης των ανταρτών στον δήμο Νταμπέιμπα. Θα τον συνοδεύσει ο κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, ενώ αναμένεται να έχει επίσης συνάντηση με τον πρώην αρχηγό των FARC, τον Ροδρίγο Λοντόνιο, ή «Τιμοσένκο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αύριο Τετάρτη, θα παραστεί σε επίσημη τελετή στην Μπογοτά, παρόντων του προέδρου Ντούκε και ηγετών των πρώην FARC, καθώς και της λεγόμενης ειδικής δικαιοδοσίας για την ειρήνη (JEP), του ειδικού δικαστηρίου που δημιουργήθηκε δυνάμει της συμφωνίας του 2016 και είναι αρμόδιο να δικάζει τους κατηγορούμενους για τα αναρίθμητα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης.

Η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ έχει σκοπό να στείλει «το μήνυμα» ότι η χώρα πρέπει «να επιμείνει στον δρόμο της ειρήνης και της συμφιλίωσης», ανέφερε μέσω Twitter ο Κάρλος Ρουίς Μασιέ, ο επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού στην Κολομβία, που έχει επιφορτιστεί να επαληθεύει την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο κ. Γκουτέρες εξάλλου υπογράμμισε πως πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη «επί του πεδίου» αφότου ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Χθες ο επικεφαλής του ΟΗΕ ευχαρίστησε την κυβέρνηση και την κοινωνία της Κολομβίας για την υποδοχή δύο εκατομμυρίων πολιτών της Βενεζουέλας, που έφυγαν από τη χώρα τους εξαιτίας της βαθιάς οικονομικοπολιτικής κρίσης.

«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στην κολομβιανή κυβέρνηση και στον κολομβιανό λαό για την τεράστια γενναιοδωρία τους απέναντι σε δύο εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας οι οποίοι διαμένουν το τρέχον διάστημα στην Κολομβία και έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής προστασίας, κάτι που αποτελεί παράδειγμα για άλλες χώρες, όπου οι μετανάστες δεν αντιμετωπίζονται τόσο φιλόξενα», ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης