Η Παραγουάη θα εγκαινιάσει τις προσεχείς ημέρες την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, μιμούμενη έτσι τις ΗΠΑ και τη Γουατεμάλα, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας αυτής, ο Ελάδιο Λοϊσάγα.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν διευκρίνισε την ημερομηνία των εγκαινίων. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, η μεταφορά της πρεσβείας ενδέχεται να γίνει την Τρίτη, παρόντος του προέδρου της Παραγουάης Οράσιο Κάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρόεδρος προγραμμάτιζε αυτήν την απόφαση εδώ και περίπου οκτώ μήνες. Το είχαμε συζητήσει και ιδού, η στιγμή έφθασε. Η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με το ότι κι άλλες κυβερνήσεις έκαναν το ίδιο πράγμα» υποστήριξε ο Λοϊσάγα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 780 AM της Ασουνσιόν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Παραγουάης, ο πρόεδρος Κάρτες είχε πάρει την απόφασή του έπειτα από μια επίσκεψη που έκανε στο Ισραήλ τον Ιούλιο του 2016, όταν διαπίστωσε ότι όλοι οι πρέσβεις πήγαιναν στην Ιερουσαλήμ για να επιδώσουν τα διαπιστευτήριά τους.

«Η έδρα της (ισραηλινής) κυβέρνησης βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, το γραφείο του πρωθυπουργού, του προέδρου, οι επίσημες επισκέψεις γίνονται στην Ιερουσαλήμ» επέμεινε ο Λοϊσάγα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεταφορά της πρεσβείας της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δεν θα εμποδίσει την Παραγουάη να διατηρεί «πολύ στενή» σχέση με την Παλαιστίνη, υποστήριξε ακόμη ο υπουργός.

Η Παραγουάη ετοιμάζεται να γίνει το δεύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, μετά τη Γουατεμάλα την Τετάρτη, που θα μιμηθεί την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ. Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, προεξόφλησε ο Λοϊσάγα.

Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ προχώρησαν στα εγκαίνια της νέας πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, ενώ ταυτόχρονα στη Λωρίδα της Γάζας εξελισσόταν λουτρό αίματος.

Την Τετάρτη, η Γουατεμάλα, με τη σειρά της, μετέφερε στην ιερή πόλη την πρεσβεία της, ερχόμενη σε ρήξη με την πρακτική που ακολουθείται από την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας επί δεκαετίες.

Αυτή ορίζει ότι οι πρεσβείες δεν μπορούν να εγκαθίστανται στην Ιερουσαλήμ ως ότου να διευθετηθεί το οριστικό καθεστώς της πόλης, που αποτελεί ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Η κυβέρνηση της Ονδούρας, άλλος ένας σύμμαχος των  ΗΠΑ και του Ισραήλ –είχε καταψηφίσει το σχέδιο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδίκασε την αμερικανική απόφαση– δεν έχει ακόμη κάνει επίσημες ανακοινώσεις για το εάν θα μετεγκατασταθεί η πρεσβεία της, παρότι το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε ψήφισμα υπέρ της μεταφοράς της στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης