Ο δημοσιογράφος Εμίν Χουσεΐνοφ, ο οποίος είχε καταφύγει πριν από δέκα μήνες στην πρεσβεία της Ελβετίας στο Μπακού, έφθασε στη Βέρνη τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο με το αεροσκάφος του Ελβετού υπουργού Εξωτερικών Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

Ο 35χρονος Χουσεΐνοφ, γνωστός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν, επέβαινε στο αεροσκάφος του επικεφαλής της ελβετικής διπλωματίας που επέστρεφε μετά την τελετή έναρξης των πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων στο Μπακού, την οποία παρακολούθησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χουσεΐνοφ έχει προθεσμία ως τον Σεπτέμβριο για να αποφασίσει εάν επιθυμεί ή όχι να υποβάλει αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, διευκρίνισε μιλώντας στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS ο Ζαν-Μαρκ Κρεβουαζιέ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το ταξίδι του κατέστη δυνατό έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις Αρχές στο Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως προς το παρόν ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής δεν επιθυμεί να μιλήσει στα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με διάφορες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Εμίν Χουσεΐνοφ έχει επικρίνει επανειλημμένα το αυταρχικό καθεστώς του προέδρου Ιλάμ Αλίεφ. Είχε μπει στην πρεσβεία της Ελβετίας στο Μπακού την 18η Αυγούστου 2014, παριστάνοντας τον Ελβετό υπήκοο, για να ξεφύγει από την αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βέρνη επέτρεψε στον δημοσιογράφο να παραμείνει στην πρεσβεία της «για ανθρωπιστικούς λόγους» έως ότου να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση με τις Αρχές, που ήθελαν να τον ανακρίνουν, υπενθύμισε το ελβετικό ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι διαδραμάτισε ρόλο διαμεσολαβητή στην υπόθεση.

Η αμερικανική διπλωματία εξάλλου «χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει την αναχώρηση του Εμίν Χουσεΐνοφ» από τη χώρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του εκπροσώπου του State Department Τζον Κίρμπι, στην οποία ο 35χρονος χαρακτηρίζεται «θαρραλέος υπερασπιστής της ελευθερίας του Τύπου».

Η Ουάσινγκτον είναι «ικανοποιημένη από τη χειρονομία αυτή» της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, κάλεσε όμως να «επιδειχθεί η ίδια καλή θέληση και για τα άλλα πρόσωπα τα οποία έχουν φυλακιστεί για τον ακτιβισμό τους», προστίθεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης