Η από καιρό προσπάθεια των Δημοκρατικών να αποπέμψουν, με απόφαση των νομοθετικών σωμάτων, τον πρόεδρο Τραμπ, έχει προχωρήσει στο δικαστικό σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστικού σώματος δημοκρατικός βουλευτής Jerry Nadler η επιτροπή του «θα ψηφίσει πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους σχετικά με το αν θα παραπέμψει τα άρθρα της αποπομπής (Formal Impeachment Proceedings)» στην πλειοψηφία του Σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογες ενέργειες θυμίζουμε πως είχαν γίνει την περίοδο της προεδρίας Νίξον (για το σκάνδαλο Γουότερκεϊτ) και τον είχαν υποχρεώσει να παραιτηθεί, πριν αποφασίσει το Κογκρέσο την αποπομπή του.

Όπως διαβεβαίωσε ο Νάντλερ, η επιτροπή του έχει αρχίσει «επίσημες διαδικασίες αποπομπής» εναντίον του Προέδρου Donald Trump, με σχέδια να αποφασίσει εάν θα προτείνει άρθρα της αποπομπής του στην Βουλή   μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης την Πέμπτη το βράδυ στο CNN, ο Δημοκρατικός της Νέας Υόρκης παρέθεσε κάποιες από τις ισχυρότερες παρατηρήσεις του μέχρι σήμερα, καθώς η επιτροπή του συνεχίζει να ερευνά μέλη της διακυβέρνησης Trump, και να κάνει κλητεύσεις για να λάβει πληροφορίες και μαρτυρίες ενώπιον του Κογκρέσου «από συμμάχους και βοηθούς του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή είναι επίσημη διαδικασία αμφισβήτησης. Διερευνούμε όλα τα στοιχεία», δήλωσε ο Nadler. «Τελειώνοντας, ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ψηφίσουμε τα άρθρα της μομφής στην ολομέλεια του Σώματος ή δεν θα το κάνουμε, είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί, αλλά αυτή είναι ακριβώς η διαδικασία που βρισκόμαστε  αυτή τη στιγμή».

Ο ρεπόρτερ του CNN Erin Burnett ρώτησε τον Nadler για τους Δημοκρατικούς στο Σώμα, οι οποίοι ίσως να μην θέλουν να ψηφίσουν να γίνει «έρευνα επιβολής», αλλά θα ψηφίσουν για την ίδια τη μομφή.

Αλλά ο Nadler πρότεινε ότι ήταν απλώς ζήτημα σημασιολογίας και άρχισε να εξηγεί τις έρευνες της επιτροπής του για τον πρόεδρο Τραμπ.

«Στο μυαλό σας, λέτε ότι αυτό είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που όλοι ονομάζουμε επίσημη διαδικασία αμφισβήτησης με ένα άλλο όνομα;» ρώτησε ο Burnett.

«Αυτή είναι επίσημη διαδικασία αμφισβήτησης», απάντησε ο Ντάντλερ, υπογραμμίζοντας το «είναι».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Διερευνούμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, συλλέγουμε τα αποδεικτικά στοιχεία και θα ολοκληρώσουμε – ελπίζουμε μέχρι το τέλος του έτους – θα ψηφίσουμε τα άρθρα της μομφής στην ολομέλεια του Σώματος, ή δεν θα το κάνουμε. Αυτή είναι η απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε. Αλλά αυτή είναι ακριβώς η διαδικασία που βρισκόμαστε τώρα».

Είπε ακόμη ότι έχουν συνταχθεί άρθρα επιβολής, αλλά μπορούν ή δεν μπορούν να ταιριάζουν με τα τελικά έγγραφα που θα υποβληθούν – αν υποβληθούν – με την ολοκλήρωση της έρευνας.

Ο Nadler προσέφερε επίσης το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, με μάρτυρες που εμφανίζονται ενώπιον της επιτροπής τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο:

Ο Nadler μίλησε συγκεκριμένα για τον πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου Don McGahn, ο οποίος ήταν βασικός μάρτυρας της έρευνας του ειδικού συμβούλου Robert Mueller. Η Δικαστική Επιτροπή κατέφυγε στο δικαστήριο αυτή την εβδομάδα με την ελπίδα να αναγκάσει τον McGahn να εμφανιστεί για  να καταθέσει μαρτυρία.

Με απόφαση του δικαστηρίου θα πρέπει ο McGahn με όρκο θα είναι «κρίσιμη» για να καθορίσει τι θα ακολουθήσει, είπε ο Νάντλερ.

«Η Δικαστική Επιτροπή αποφασίζει τώρα αν θα συστήσει άρθρα επιβολής εναντίον του Προέδρου βάσει της ανυπόφορης συμπεριφοράς που περιγράφει ο ειδικός σύμβουλος», λέει η αγωγή των Δημοκρατικών.

«Αλλά δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτή την πιο επίσημη συνταγματική ευθύνη χωρίς να ακούσει μαρτυρία από έναν κρίσιμο μάρτυρα σε αυτά τα γεγονότα: Και αυτός είναι ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ντόναλντ F. McGahn II.».

Με πληροφορίες από: Huffington Post- CNN

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης