Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να απαγορεύσει στους υπουργούς και τους κοινοβουλευτικούς να απασχολούν και να προσλαμβάνουν μέλη των οικογενειών τους, στο πλαίσιο ενός σχεδίου ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έγινε σήμερα γνωστό από τον υπουργό Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού.

Η κυβέρνηση στοχεύει να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη δημόσια ζωή» με τη βοήθεια δύο νέων νομοσχεδίων και μιας μεταρρύθμισης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επεσήμανε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές επισκιάστηκε από το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή το φαβορί, εκείνη την εποχή, για την προεδρία, τον κεντροδεξιό Φρανσουά Φιγιόν, ενώ σήμερα ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η γαλλική δικαιοσύνη ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για την εμπλοκή σε μια υπόθεση με ακίνητα του Ρισάρ Φεράν, στενού συμμάχου του Γάλλου προέδρου.

Ερωτηθείς για την υπόθεση αυτή, ο Φρανσουά Μπαϊρού δεν θέλησε πάντως να σχολιάσει.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε γνωστό ότι θα παρουσιάσει «εντός μερικών εβδομάδων» τη συνταγματική αναθεώρηση στην οποία στοχεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση με επίκεντρο την ανεξαρτησία των εισαγγελέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτή η μεταρρύθμιση, μια υπόσχεση της εκστρατείας του Εμανουέλ Μακρόν, θα γίνει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνταγματικής αναθεώρησης. Οι εισαγγελείς ζητούν εδώ και καιρό να αφαιρεθεί κάθε εξουσία από την κυβέρνηση σχετικά με τον διορισμό των εισαγγελέων.

Ο υπουργός υποσχέθηκε επίσης μια «αναμόρφωση» της κρατικής χρηματοδότησης της πολιτικής ζωής, μέσω ιδίως της δημιουργίας μιας «τράπεζας της Δημοκρατίας» που θα μπορούσε να δανείζει χρήματα στα κόμματα για τη διεξαγωγή των προεκλογικών τους συγκεντρώσεων. Την ίδια ώρα οι λογαριασμοί των κομμάτων θα υποβάλλονται για πιστοποίηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης