Στάινμαγερ: Μια απομόνωση της Τουρκίας θα βλάψει το Κυπριακό

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016, 09:51
Στάινμαγερ: Μια απομόνωση της Τουρκίας θα βλάψει το Κυπριακό
Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξετάζουν στις Βρυξέλλες την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, θέμα το οποίο έχει διχάσει την Ε.Ε., με την Αυστρία να ζητεί «πάγωμα» της διαδικασίας. 

Η Αυστρία αμφισβήτησε ευθέως το κατά πόσον μπορεί να συνεχιστεί η ενταξιακή διαδικασία υπό τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα με διώξεις εναντίον της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς είπε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα, στο περιθώριο συνάντησης των ομολόγων του στις Βρυξέλλες, ότι «χρειάζεται τουλάχιστον πάγωμα αυτής της διαδικασίας» και απείλησε ότι θα μπλοκάρει τη σημερινή κοινή δήλωση των 28 για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας απέρριψε την αυστριακή στάση, που αποτελεί και θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προειδοποίησε να μην κοπεί το νήμα διαλόγου με την Άγκυρα. «Ακόμη και στη Γερμανία γίνεται κάποιος δέκτης χειροκροτημάτων όταν εκφράζει απόψεις του τύπου "επιτέλους θα πρέπει κάποιος να πει τα πράγματα με το όνομά τους", αλλά δεν είναι υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, όταν δεν λέει ποιες είναι οι συνέπειες ενός τέτοιου βήματος».

Ο Στάινμαγερ εξήγησε τους λόγους αυτής της διαφοροποίησης: «Με παρακάλεσε η τουρκική αντιπολίτευση να μην παγώσει η ενταξιακή διαδικασία. Δεύτερον βρισκόμαστε λίγο πριν από μια συμφωνία για το Κυπριακό έπειτα από διαπραγματεύσεις χρόνων με το βόρειο κατεχόμενο τμήμα. Ενδεχόμενος τερματισμός της διαδικασίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες. Και τρίτον, το πάγωμα θα πρέπει να αποφασιστεί μόνο όταν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή. Αυτό αποτελεί την απόλυτη κόκκινη γραμμή».

Ο Στάιμαγερ βρήκε υποστήριξη από τον Σλοβάκο και Λουξεμβουργιανό ομόλογό του. «Παραμένω πεπεισμένος ότι θα κάνουμε λάθος αν παγώσουμε την τουρκική ενταξιακή διαδικασία όχι προς όφελος της κυβέρνησης της Τουρκίας, αλλά του τουρκικού λαού» δήλωσε ο Ζαν Άσελμπορν. Αντίθετα υπέρ της αυστριακής άποψης τάχθηκε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Τυχόν ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα την επιβάρυνε πολιτικά και οικονομικά» έγραψε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Die Welt». Κουρτς και Βέμπερ προκρίνουν μια προσαρμοσμένη εταιρική σχέση, αλλά όχι ένταξη. «Δεν αποτελεί επιλογή».

Βέβαια, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται ότι τις απόψεις του δεν τις ασπάζεται προς το παρόν η πλειοψηφία ανάμεσα στους Ευρωπαίους ομολόγους του. «Χρειάζεται χρόνος, στην προσφυγική κρίση η Αυστρία ήταν μειοψηφία, αλλά τώρα η πλειοψηφία μετακινήθηκε και υιοθέτησε τις απόψεις της» τόνισε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016, 10:15