Το συνολικό εισόδημα των ιταλικών νοικοκυριών έχει μειωθεί στο επίπεδο του 1986, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εμπορικής ένωσης Confcommercio.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος του εισοδήματός τους είναι εφέτος 17.400 ευρώ, ενώ το 1986 διαμορφωνόταν σε 17.200 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι αγορές των ιταλικών νοικοκυριών έχουν περιοριστεί κατά 7,6 % μέσα σε διάστημα οκτώ ετών, ενώ η εφετινή περιστολή τους φθάνει το 2,5%.

Οι ανελαστικές δαπάνες (για την κατοικία, τις μετακινήσεις, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) απορρόφησαν εφέτος το 41% του εισοδήματος των νοικοκυριών, ενώ το 1992 σε αυτές κατανεμόταν το 32,3% του εισοδήματος.

«Τα τελευταία 20 χρόνια η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών δεν αυξήθηκε, ενώ σε σχέση με το 2007 -το τελευταίο έτος πριν από την κρίση- οι τσέπες των Ιταλών άδειασαν και η κατανάλωση μειώθηκε» τονίζει ο Μαριάνο Μπέλα, διευθυντής του τομέα ερευνών της Confcommercio.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της εν λόγω εμπορικής ένωσης, Κάρλο Σανγκάλι, θεωρεί ότι για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη «πρέπει να επεκταθούν οι μηνιαίες φοροελαφρύνσεις των 80 ευρώ και στους ελεύθερους επαγγελματίες και να μειωθούν άμεσα οι φόροι που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις αλλά και στους πολίτες».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Confcommercio, «με 10.000 ευρώ τον χρόνο -τα οποία απομένουν αν αφαιρέσουμε τις υποχρεωτικές δαπάνες για την περίθαλψη, το σπίτι και τη διατροφή- τα ιταλικά νοικοκυριά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συμβάλουν καθοριστικά για να μπορέσει να ξεπερασθεί η παρατεινόμενη οικονομική ύφεση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης