Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν πλέον οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Πολωνία, μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έκρινε ότι τα άρθρα 1 και 19 της Συνθήκης της Ε.Ε δεν είναι συμβατά με το Σύνταγμα της.

Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ανοίξει πυρ σε βάρος της Πολωνίας και ξεκαθαρίζουν ότι θα χρησιμοποιηθούν όλες οι εξουσίες της Κομισιόν για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή του Δικαίου της.  «Το δίκαιο της ΕΕ υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων» σημειώνει η Κομισιόν και προσθέτει ότι «όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλες τις αρχές των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών Δικαστηρίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανησυχώ βαθιά για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας. Η Ε.Ε. είναι μια κοινότητα αξιών και νόμων. Αυτό είναι που ενώνει την Ένωσή μας και την κάνει ισχυρή. Θα τηρήσουμε τις θεμελιώδεις αρχές της έννομης τάξης της Ένωσης. Η διασφάλιση της προστασίας των πολιτών της Πολωνίας αποτελεί προτεραιότητα» έγραψε σε ανάρτηση της στο Facebook η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. Χάικο Μάας κάλεσε την Πολωνία να σεβαστεί «πλήρως» τους κοινούς κανόνες της Ένωσης, μία ημέρα μετά την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα.

«Όταν μια χώρα αποφασίζει πολιτικά να αποτελεί μέρος της Ε.Ε., θα πρέπει να εφαρμόζει πλήρως τους κοινούς κανόνες», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στον όμιλο εφημερίδων Funke, προσθέτοντας ότι η Γερμανία υποστηρίζει πλήρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προσπάθειές της να διασφαλίσει ότι το Δίκαιο της Ε.Ε. εφαρμόζεται και στα 27 κράτη-μέλη.

Το να ανήκεις στους «27» «σημαίνει ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες, ότι ωφελούμαστε από μια ισχυρή εσωτερική αγορά και πως μιλάμε με μία φωνή», συνέχισε ο Μάας.

«Ωστόσο αυτό σημαίνει επίσης ότι σεβόμαστε τους κοινούς κανόνες που συνιστούν το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό», υπογράμμισε.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας απεφάνθη χθες, Πέμπτη, κατά της απόλυτης υπεροχής του ευρωπαϊκού Δικαίου, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της θεμελιώδους αυτής αρχής για την Ε.Ε., που θα μπορούσε να απειλήσει τη χρηματοδότηση της Πολωνίας από τις Βρυξέλλες, ακόμη και τη συμμετοχή της στην Ένωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ευρωπαϊκών Ζητημάτων, Κλεμάν Μπον, χαρακτήρισε την απόφαση του πολωνικού δικαστηρίου ως «μια επίθεση ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και συμπλήρωσε ότι η Βαρσοβία τείνει προς μία «de facto έξοδο» από το μπλοκ. 

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Διακηρύσσοντας ότι οι Συνθήκες της ΕΕ δεν είναι συμβατές με το πολωνικό δίκαιο, το παράνομο Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έθεσε τη χώρα σε δρόμο προς το Polexit», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε τις πολωνικές αρχές και το κόμμα PiS όταν ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να τερματίσουν την ένταξη της Πολωνίας στην Ε.Ε. Οι ενέργειές τους πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αρκετά. Η πολωνική κυβέρνηση έχει χάσει. Πρόκειται για επίθεση κατά της ΕΕ στο σύνολό της », δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γερούν Λέναερς.

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να μένουν άπραγα όταν το κράτος δικαίου συνεχίζει να διαλύεται από την πολωνική κυβέρνηση. Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί. Τα χρήματά μας δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις κυβερνήσεις που χλευάζουν και αρνούνται τους κοινά συμφωνημένους κανόνες μας. Πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αμέσως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να μην κάνει χορηγίες στους αυτοκράτορες στη Βαρσοβία », αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το ΕΛΚ.

«Οι εξελίξεις στην Πολωνία είναι πάρα πολύ ανησυχητικές. Πρέπει να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι αυτή η κυβέρνηση στην Πολωνία παίζει με τη φωτιά», προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

«Η πρωτοκαθεδρία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι ζωτικής σημασίας για την ενσωμάτωση στην Ευρώπη και για την κοινή ζωή στην Ευρώπη. Αν ακυρωθεί αυτή η αρχή, η Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε, όπως έχει οικοδομηθεί με τις Συνθήκες της Ρώμης, θα πάψει να υφίσταται», πρόσθεσε.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος χαιρέτησε την απόφαση του δικαστηρίου, διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η χώρα του επιθυμεί να παραμείνει στην Ε.Ε. «Η θέση της Πολωνίας είναι και θα είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια των εθνών», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Facebook. 

Η Πολωνία βρίσκεται σε σύγκρουση εδώ και χρόνια με τις Βρυξέλλες όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος που προώθησε το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, οι οποίες κατηγορούνται για την υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστών, έχουν στοιχίσει στη Βαρσοβία πολλές καταδίκες από το Δικαστήριο της Ε.Ε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης