Εικόνες… Αποκάλυψης μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα από περιοχή στο νότιο τμήμα της Ρωσίας το οποίο πλήττεται εδώ και δύο ημέρες από εκτεταμένες πλημμύρες.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό των Αρχών στην περιοχή του Κράσνονταρ στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 134, με τις ισχυρές βροχοπτώσεις να… πιάνουν κυριολεκτικά στον ύπνο χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι είδαν τα σπίτια τους να κατακλύζονται από ορμητικά νερά μέσα σε ελάχιστες ώρες, αναγκάζοντας τους να ανέβουν ακόμα και στις στέγες των σπιτιών τους προκειμένου να γλυτώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι, οι οποίοι πνίγηκαν στον ύπνο τους», τόνισε εκπρόσωπος της Αστυνομίας σε δηλώσεις του στο Associated Press.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στην πόλη Κρίμσκ, όπου κατοικούν περίπου 57.000 άνθρωποι, ενώ όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τουριστικό θέρετρο Γκέλενζτικ και δύο ακόμη στην παραθαλάσσια πόλη Νοβορωσίσκ. Οι εικόνες από την πληγείσα περιοχή είναι αποκαρδιωτικές καθώς χιλιάδες σπίτια έχουν καλυφθεί από νερά, ενώ ανυπολόγιστο παραμένει το κόστος των ζημιών. Σε ανακοίνωσή τους, οι τοπικές Αρχές γνωστοποίησαν ότι περίπου 13.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της επαρχίας, Alexander Tkachev, ανέφερε σε μήνυμά του μέσω Twitter ότι αυτό που αντίκρισε στη διάρκεια πτήσης με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές ξεπερνά τη φαντασία.

«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τόσο μεγάλες πλημμύρες. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο τα τελευταία 70 χρόνια», έγραψε.

Δείτε το video…

Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό αγνοουμένων

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό δεκάδων αγνοουμένων, με εκπρόσωπο της Αστυνομίας να αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, περίπου 1.000 διασώστες βρίσκονται στην περιοχή καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα στην πόλη Γκέλενζτικ, ενώ όλα τα δρομολόγια τρένων έχουν ματαιωθεί λόγω εκτεταμένων καταστροφών στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι Αρχές έδωσαν εντολή για διακοπή οποιασδήποτε δραστηριότητας στο λιμάνι του Νοβορωσίσκ, ενώ εκτός λειτουργίας παραμένει ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος.

Δείτε το video…

«Μας χτύπησε τσουνάμι»

Αρκετοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι το Κριμσκ μοιάζει πλέον σαν να έχει χτυπηθεί από… τσουνάμι, αφήνοντας σαφείς αιχμές για ολιγωρία των αρμόδιων υπηρεσιών παρά τις προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένα κύμα, ύψους επτά μέτρων, έπληξε τα προάστια της πόλης.

«Το σπίτι μας πλημμύρισε μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Σπάσαμε το παράθυρο και σκαρφαλώσαμε έξω. Αναγκάστηκα να βάλω τον 5χρονο εγγονό μου πάνω στην οροφή του αυτοκινήτου και στη συνέχεια να ανέβω στη σοφίτα. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει», σημείωσε η Lidiya Polinina, συνταξιούχος και κάτοικος του Κριμσκ.

«Οι πρώτες πλημμύρες έκαναν την εμφάνισή τους γύρω στις 02.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική ώρα, 00.00 ώρα Ελλάδος). Ο κόσμος βγήκε πανικόβλητος στους δρόμους, φορώντας τις πυτζάμες του και έχοντας τα παιδιά του τυλιγμένα σε κουβέρτες. Το μόνο που πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους ήταν διαβατήρια και ορισμένα χρήματα. Τα πάντα συνέβησαν πολύ γρήγορα. Μέσα σε 15 λεπτά όλα γέμισαν με νερό», εξήγησε από την πλευρά της σε δηλώσεις της στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η Anna Kovalyovskaya, κάτοικος της ίδιας πόλης.

Επικεφαλής κόμματος της Αντιπολίτευσης έγραψε στο Twitter ότι υπάρχουν υπόνοιες πως η καταστροφή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε λανθασμένες ενέργειες της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η “αγριότητα” των πλημμύρων συνδέεται άμεσα με το άνοιγμα θυρών σε φράγμα της περιοχής», σημείωσε.

Όπως ήταν φυσικό, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας αρνήθηκε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας της «ψευδείς».

Δείτε το video…

Επίσκεψη Putin – Εκκενώσεις παιδικών κατασκηνώσεων

Σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RussiaToday, ο πρόεδρος της χώρας, Vladimir Putin, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να διαπιστώσει το εύρος της καταστροφής.

Παράλληλα, οι Αρχές προχώρησαν σε μερική εκκένωση των δεκάδων παιδικών κατασκηνώσεων που βρίσκονται διάσπαρτες στην περιοχή. Τα περισσότερα παιδιά είχαν μείνει για πάρα πολλές ώρες χωρίς ηλεκτρικό και προμήθειες  και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, περίπου 200 έχουν απομακρυνθεί από εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν πληγεί από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Κράσνονταρ, πάντως, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης: Αυξάνεται ο θλιβερός απολογισμός στο Κράσνονταρ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012, 16:48 
Επιμέλεια: Έλενα Φιντιάνη – Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης