Οι Αρχές της Σρι Λάνκα γιόρτασαν το Σάββατο την επέτειο για τα τρία χρόνια από το τέλος της εμφύλιας σύρραξης με τους μαχητές Ταμίλ, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Κολόμπο προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του 25ετους εμφυλίου, ο οποίος τερματίστηκε το 2009. Όπως ήταν φυσικό, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, με τον πρωθυπουργό της ασιατικής χώρας, Mahinda Rajapakse, να δίνει το παρόν στους εορτασμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή αυτό το γεγονός, διεθνείς αναλυτές τονίζουν πως η κοινή γνώμη παραμένει οργισμένη ύστερα από τη δημοσιοποίηση το 2011 έκθεσης του Ο.Η.Ε. στην οποία αναφέρεται ρητά ότι τόσο ο κυβερνητικός στρατός όσο και οι μαχητές Ταμίλ διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.

Ο γενικός γραμματέας, Ban Ki-moon έχει ζητήσει επανειλημμένα από την κυβέρνηση της ασιατικής χώρας να προχωρήσει στη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής προκειμένου να υπάρξει έρευνα και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Ελεύθερος ο πρώην επικεφαλής του Στρατού

Εν τω μεταξύ, μια ημέρα αργότερα, τη Δευτέρα, οι Αρχές της Σρι Λάνκα προχώρησαν στην απελευθέρωση του πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο οποίος παρέμενε για περισσότερα από δύο χρόνια στη φυλακή.

Ο Sarath Fonseka είχε συλληφθεί ύστερα από την έντονη κριτική που είχε ασκήσει στον πρωθυπουργό, Mahinda Rajapaksa και επισήμως είχε καταδικαστεί για διαφθορά. «Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στον λαό και θα τη θυσιάσω για να υπηρετώ τους πολίτες. Ακόμα κι αν με “βάλουν μέσα” για 10 χρόνια, δε θα σταματήσω να λέω τη γνώμη μου», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις την ώρα που έβγαινε από τη φυλακή εν μέσω θερμών επιδοκιμασιών από περίπου 2.000 υποστηρικτές του.

Η διεθνή κοινότητα είχε ασκήσει έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου ο πρώην ισχυρός άνδρας του Στρατού να αφεθεί ελεύθερος. Ήδη την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, είχε συνάντηση στην Ουάσινγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, GL Peiris.

Η δημοτικότητα του Sarath Fonseka παραμένει υψηλή καθώς ηγήθηκε του Στρατού στην τελική επικράτηση επί των μαχητών Ταμίλ. Από την πρώτη στιγμή είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του «πολιτικό κρατούμενο».

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Σρι Λάνκα: Δε θέλουν τις Η.Π.Α. στα πόδια τους, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012, 07:34
Ασφυκτική πίεση Βρετανίας στη Σρι Λάνκα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011, 05:26
Εγκλήματα πολέμου στη Σρι Λάνκα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Απριλίου 2011, 05:12

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης