Τα μεγάλα φαβορί των προκριματικών διαδικασιών σε Ρεπουμπλικανικό και Δημοκρατικό Κόμμα εν όψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον, πέτυχαν κρίσιμες νίκες στις αναμετρήσεις της λεγόμενης «Σούπερ Τρίτης», που μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές.

Κερδισμένοι των αναμετρήσεων της… Σούπερ Τρίτης Κλίντον και Τραμπ​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τέξας, Μασαχουσέτη, Άρκανσο, Αλαμπάμα, Τενεσί, Τζόρτζια, Βιρτζίνια, Αμερικανική Σαμόα: Όπως αναμενόταν, η Κλίντον πήρε αυτό που ήθελε, το πάνω χέρι στην κούρσα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, ειδικά χάρη στα αποτελέσματα στις πολιτείες του αμερικανικού Νότου, όπου οι μειονότητες της έδιναν ούτως ή άλλως μεγάλο προβάδισμα.

Ο μοναδικός αντίπαλος της πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ στην κούρσα, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, επικράτησε -κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη- στο Βερμόντ, την πολιτεία όπου εκλέγεται, στην Οκλαχόμα, στο Κολοράντο και στη Μινεσότα.

Όπως ακριβώς είχε συμβεί και στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο, η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων των Αφροαμερικανών στη Βιρτζίνια: το 82%, σύμφωνα με exit poll. Την ίδια στιγμή, τα 2/3 των γυναικών που συμμετείχαν στις προκριματικές των Δημοκρατικών επίσης ψήφισαν Κλίντον. Ωστόσο, η απήχηση του Μπέρνι Σάντερς μεταξύ των νέων δεν διαψεύστηκε: το 71% των Δημοκρατικών από 17 έως 29 ετών ψήφισε αυτόν στη Βιρτζίνια.


Διχασμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ευχαριστώ Τζόρτζια!», «Ευχαριστώ Μασαχουσέτη!», «Ευχαριστώ Τενεσί!», «Ευχαριστώ Αλαμπάμα!»: Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ πανηγύριζε με αυτά τα πανομοιότυπα μηνύματα στο Twitter τις αλλεπάλληλες, εντυπωσιακές επικρατήσεις του. Ο μεγιστάνας του real estate φέρεται επίσης να κερδίζει στη Βιρτζίνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών ΜΜΕ.

​Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο έχει βάλει πλώρη για τον Λευκό Οίκο, παραμένει βαθιά διχασμένο σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητα του ΤραμπΟ Τραμπ συνεχάρη -εν μέσω του κλίματος όλο και πιο σκληρής σύγκρουσης στο κόμμα του- τον Τεντ Κρουζ για τη νίκη του στο Τέξας, την πολιτεία όπου ο τελευταίος εκλέγεται γερουσιαστής. Μέχρι τώρα, ο Κρουζ, εκτός της πολιτείας του, που αναδεικνύει πολλούς εκλέκτορες, κερδίζει και στην Οκλαχόμα, ενώ ο Ρούμπιο προηγείται στη Μινεσότα. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο έχει βάλει πλώρη για τον Λευκό Οίκο, παραμένει βαθιά διχασμένο σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητα του Τραμπ. Οι εμπρηστικές δηλώσεις του τελευταίου για θέματα όπως είναι η μετανάστευση και ο τραχύς πολιτικός λόγος του έχουν δημιουργήσει σάλο.

Κατά τη διάρκεια της «Σούπερ Τρίτης» αναδεικνύονται το 1/5 του εκλεκτορικού σώματος που θα αναδείξει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στο κομματικό συνέδριο και το 1/4 αυτού των Δημοκρατικών, γι’ αυτό και θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία.


Αποτελέσματα

Δημοκρατικοί (από 12 πολιτείες: Αλαμπάμα, Άρκανσας, Κολοράντο, Τζόρτζια, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Τέξας, Βερμόντ, Βιρτζίνια, Αμερικανική Σαμόα)

– Κλίντον: Τέξας, Μασαχουσέτη, Άρκανσο, Αλαμπάμα, Τενεσί, Τζόρτζια, Βιρτζίνια, Αμερικανική Σαμόα
– Σάντερς: Οκλαχόμα, Βερμόντ, Κολοράντο, Μινεσότα

Ρεπουμπλικάνοι (από 14 πολιτείες: Αλαμπάμα, Άρκανσας, Κολοράντο, Τζόρτζια, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Τέξας, Βερμόντ, Βιρτζίνια, Αμερικανική Σαμόα, Γουαϊόμινγκ, Αλάσκα)

– Τραμπ: Βιρτζίνια, Άρκανσο, Αλαμπάμα, Μασαχουσέτη, Τενεσί, Τζόρτζια
– Κρουζ: Τέξας, Οκλαχόμα
– Ρούμπιο: Μινεσότα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης