Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό, κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» αυξάνει την δημοτικότητά του και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις κερδίζει ψηφοφόρους από την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά ενόψει των πρόωρών εκλογών στη Σουηδία τον Μάρτιο.

Σε μια επίδειξη της ανερχόμενης δύναμής τους οι Σουηδοί Δημοκράτες καταψήφισαν νωρίτερα αυτό τον μήνα το σχέδιο του προϋπολογισμού που υπέβαλε η κυβέρνηση και υποστήριξαν αυτό της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, αναγκάζοντας τον σοσιαλδημοκράτη Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν να κηρύξει πρόωρες εκλογές μόλις δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το τηλεοπτικό δίκτυο TV4 έδειξε ότι στην πρόθεση ψήφου οι Σουηδοί Δημοκράτες κερδίζουν το 16%, σημειώνοντας άνοδο 3,7 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχαν κερδίσει το 12,9% των ψήφων.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Novus επεσήμανε ότι αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας που έχει καταγράψει το ακροδεξιό κόμμα.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες βγήκαν από το περιθώριο το 2010 οπότε κέρδισαν τις πρώτες έδρες τους στο κοινοβούλιο. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου διπλασίασαν το ποσοστό τους και έχουν απειλήσει να ρίξουν οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να μειώσει το ποσοστό των μεταναστών. Το κόμμα επιθυμεί να μειωθεί κατά 90% το ποσοστό των αιτούντων άσυλο στη Σουηδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν τον κεντροδεξιό Συνασπισμό λαμβάνουν το 38,5% των ψήφων, τρεις μονάδες λιγότερες απ’ ό,τι τον Νοέμβριο.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 43,3% των ψήφων, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην αύξηση της δημοτικότητας των Σοσιαλδημοκρατών που ανήλθε στο 32%, ενισχυμένη κατά 3,4 μονάδες από τον Νοέμβριο.

Το άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Πράσινοι, είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 1,9 μονάδα στο 6%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 8,5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης