Το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν ανέστειλαν τις συνομιλίες τους χωρίς να συμφωνήσουν στη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης στη μεθόριό τους, αλλά αναμένεται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 19 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Αφρικανική Ένωση.

Οι συνομιλίες αυτές, που ξεκίνησαν στις 30 Μαΐοου στην Αντίς Αμπέμπα, ήταν οι πρώτες άμεσες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών μετά την απόσχιση και την ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν τον Ιούλιο του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Μαΐου, ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις στη μεθόριο των δύο γειτονικών χωρών. «Οι διαπραγματεύσεις δεν κατάληξαν σε συμφωνία. Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να ορίσουν μια αποστρατικοποιημένη ζώνη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο νοτιοσουδανός υπουργός Κυβερνητικών Θεμάτων Ντενγκ Αλόρ από την Αντίς Αμπέμπα, όπου είναι η έδρα της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία μεσολαβεί για την εξεύρεση λύσης.

Σύμφωνα με τον Σουδανό υπουργό Άμυνας Αμπντελραχίμ Μοχάμεντ Χουσέιν, οι δύο πλευρές στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων συμφώνησαν κατ’ αρχήν να τερματίσουν όλες τις εχθροπραξίες, να απομακρύνουν τα στρατεύματά τους από το έδαφος της άλλης χώρας και να σταματήσουν να υποστηρίζουν και να υποθάλπουν αντάρτες.

Η Αφρικανική Ένωση με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε αυτές τις τρεις αποφάσεις. Παράλληλα έγινε λόγος για «σημαντικές προόδους» στις συνομιλίες για τον γεωγραφικό προσδιορισμό μιας μεθοριακής αποστρατικοποιημένης ζώνης και μιας προσωρινής ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις 19 Ιουνίου στην Αντίς Αμπέμπα, επεσήμανε η Αφρικανική Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης