Το Σουδάν συνεχίζει να αρνείται τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στους αναπληρωτές πρεσβευτές ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, οι οποίοι σκοπεύουν να ηγηθούν διερευνητικής αποστολής στην περιοχή του Νταρφούρ, πεδίο αιματηρών φυλετικών συγκρούσεων τα τελευταία 10 χρόνια.

Το Σουδάν επιθυμεί τον τερματισμό της κοινής ειρηνευτικής αποστολής Ηνωμένων Εθνών – Aφρικανικής Ένωσης  (UNAMID) στο πολύπαθο Νταρφούρ, μην επιτρέποντας την είσοδο ξένων διπλωματών από Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑΜιλώντας στο πρακτορείο Reuters, πηγή στον ΟΗΕ ανέφερε πως η άρνηση αυτή φανερώνει την πρόθεση του Χαρτούμ να οξύνει το τεταμένο κλίμα με τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη της Δύσης, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για τερματισμό της κοινής αποστολής του Οργανισμού και της Αφρικανικής Ένωσης (AU) στην ευρύτερη περιοχή. Οι Πίτερ Ουίλσον (Βρετανία), Ντέιβιντ Πρέσμαν (ΗΠΑ) και Αλεξί Λαμέκ (Γαλλία) θέλουν να επισκεφτούν το Νταρφούρ στο πλαίσιο αξιολόγησης των επιδόσεων της UNAMID και διερεύνησης καταγγελιών για απόκρυψη περιστατικών βίας.

«Το να μην επιτρέπεται σε πρεσβευτές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία να επισκεφθούν το Νταρφούρ δείχνει σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση του Σουδάν δεν συνεργάζεται πλέον. Το Χαρτούμ θέλει η UNAMID να εγκαταλείψει το Σουδάν» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αναζωπύρωση της βίας στο Νταρφούρ, όπου αντίπαλες φυλές βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθεση για τα αποθέματα νερού και τον έλεγχο βοσκότοπων, ενώ απομονωμένα χωριά δέχονται επιθέσεις. Περίπου 19.000 κυανόκρανοι έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Ξένοι διπλωμάτες επισημαίνουν στο Reuters ότι το Χαρτούμ αξιώνει την πλήρη απόσυρση της ειρηνευτικής δύναμης ως τα τέλη του 2015, απαίτηση που απορρίπτει η Ουάσινγκτον, η οποία θεωρεί κομβικής σημασίας την παρουσία της UNAMID στο Νταρφούρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης