Την ευκαιρία για ένα ακόμα σόου προκειμένου να προπαγανδίσει τις τουρκικές θέσεις σε ένα διεθνές ακροατήριο άρπαξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στο Globsec Forum στην Μπρατισλάβα.

Μιλώντας σε θεματική ενότητα του φόρουμ με τίτλο «ο ρόλος της Τουρκίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και πολλών άλλων χωρών της ΕΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσίασε τρεις χάρτες: Ο πρώτος ήταν ο χάρτης της Σεβίλλης. Στον δεύτερο χάρτη απεικονίζονταν μια ελληνική και μια τουρκική σημαία που κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ έδειχνε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τρίτος χάρτης παρουσίαζε το Καστελόριζο. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου, είναι ένα «μικροσκοπικό νησί», ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν είναι δυνατόν ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων να δίνει στην Ελλάδα υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε μάλιστα ότι οι σεισμικές έρευνες που έγιναν από το Oruc Reis από τις 10 Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές που η Άγκυρα έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως ανήκουσες σε ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών που δεν δρομολογήθηκε τον Αύγουστο λέγοντας πως η Ελλάδα με το να υπογράψει το σύμφωνο με την Αίγυπτο ουσιαστικά προχώρησε σε μια κίνηση κακής πίστης έναντι της Τουρκίας και της διαδικασίας των διερευνητικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης