Ανησυχία προκαλεί στις ελληνικές αρχές η έξαρση του κορωνοϊού στη Σερβία καθώς η χώρα μας κάθε χρόνο υποδέχεται μεγάλο αριθμό Σέρβων τουριστών που κατευθύνονται κυρίως στη Θάσο και τη Σαμοθράκη.

Τις τελευταίες ώρες, στη Σερβία, τα κρούσματα αυξήθηκαν δραματικά. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 254 νέα κρούσματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από τον νέο ιό ανήλθε στους 14.046.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα σε αυτό κλίμα επικρατεί εύλογη ανησυχία καθώς οι Σέρβοι πολίτες βρίσκονται ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες Βαλκάνιους που πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα το τελευταίο δεκαήμερο, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. 

Από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου γίνεται απλή ταυτοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών και όχι πλήρης καταγραφή, κατ’ εκτίμηση διέρχονται 12.000 με 18.000 άτομα τη μέρα ενώ οι Σέρβοι πολίτες -οι οποίοι καταγράφονται- που πέρασαν το τελευταίο δεκαήμερο είναι 13.211 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος διαβατηριακού ελέγχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δραματική αύξηση κρουσμάτων στη Σερβία

Χθες βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό η πρόεδρος της Βουλής Μάγια Γκόικοβιτς, ο υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο επικεφαλής τους γραφείου της κυβέρνησης για το Κόσοβο Μάρκο Τζούριτς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μάρκο Τσάντεζ. Νικημένος από τον κορωνοϊό «έφυγε» και ο πρώην προπονητής του ΑΡΗ Ίλια Πέτκοβιτς, ενώ δύο πόλεις στη Σερβία, το Κραγκούγεβατς και η Τούτιν, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των νέων κρουσμάτων.

Συναγερμός σήμανε και στο Κόσοβο όπου μόνο χθες, 96 δείγματα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, με τον πρωθυπουργό Αβντουλάχ Χότι, να αναφέρει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική και προειδοποίησε ότι «εάν συνεχίσει να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση οι γιατροί θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα να επιλέγουν ποιον ασθενή θα βοηθήσουν».

Χαμόγελα και ανησυχία στη Βόρεια Ελλάδα για τα εισαγόμενα κρούσματα

Την ίδια ώρα, στους επαγγελματίες της Θάσου και της Σαμοθράκης «σκάνε» τα πρώτα χαμόγελα καθώς για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διαφαίνεται μια εικόνα αισιοδοξίας, όπως δείχνουν οι κρατήσεις.

Το πρώτο δεκαήμερο από το άνοιγμα των συνόρων ανέδειξε μια σχετική τουριστική κίνηση, ωστόσο οι πρώτοι επισκέπτες από το εξωτερικό ήταν κυρίως άτομα που έχουν ιδιωτικές κατοικίες και εξοχικά, σύμφωνα με τον Τομεάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Θάνο.

«Η κεντρική Μακεδονία σε σχέση με τη υπόλοιπη χώρα φαίνεται να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα του οδικού άξονα», είπε ο κ. Θάνος και τόνισε: «Εξακολουθούν ωστόσο να μας προβληματίζουν οι υγειονομικές συνθήκες αλλά προς το παρόν τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού δεν είναι τόσα ώστε να ανησυχούμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης