Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Τη «νιρβάνα» της Ε.Ε, στο θέμα του ελέγχου της παραπληροφόρησης μέσω διαδικτύου, χάλασε με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Ισπανός ευρωβουλευτής της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Jorge Buxadé Villalba.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μη περιοριζόμενος στην παραπληροφόρηση μέσω διαδικτύου, στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Ισπανός ευρωβουλευτής δεν δίστασε να φέρει την Κομισιόν προ των ευθυνών της υπογραμμίζοντας ότι:

-Οι μέθοδοι υποτιθέμενου ελέγχου της διάδοσης ψεύτικων ειδήσεων που χρησιμοποιούνται από τα κοινωνικά δίκτυα σαφώς αξιοποιούνται για να επιτεθούν στην ελευθερία της έκφρασης των ανθρώπων που σκέφτονται διαφορετικά.

-Για τον σκοπό αυτόν, το Facebook χρησιμοποιεί ελεγκτές γεγονότων που ανήκουν στο Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων, που χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από τον George Soros, το Google και το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates. Στην Ισπανία, οι κύριοι ελεγκτές γεγονότων είναι οι Newtral και Maldita.es.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Αυτοί οι ελεγκτές γεγονότων, με άμεσους συνδέσμους με μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους, αφιερώνονται στη λογοκρισία απόψεων και ειδήσεων για ιδεολογικούς λόγους, χωρίς την παρέμβαση δικαστή.

Εύλογα, λοιπόν, ρωτούσε αν προτίθεται η Κομισιόν να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης στο σχέδιο δράσης της έναντι της παραπληροφόρησης και να εξακολουθήσει η Κομισιόν να επιτρέπει ιδιωτική λογοκρισία χωρίς δικαστική παρέμβαση.

Δυστυχώς, στη χθεσινή του απάντηση, ο Επίτροπος Breton δεν απαντά στα συγκεκριμένα ερωτήματα και ούτε λαμβάνει θέση, έναντι της σοβαρής καταγγελίας ότι το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων, που έχει αναλάβει «εργολαβικά» το δήθεν χτύπημα της παραπληροφόρησης, χρηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος και το Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της απάντησης του Επιτρόπου:

Απάντηση του κ. Breton εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για την παραπληροφόρηση δηλώνει ότι η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της και στα συντάγματα των κρατών μελών.

»Όλα τα μέτρα που ορίζονται στο σχέδιο δράσης αποσκοπούν στην προστασία των δημοκρατικών συστημάτων της Ένωσης και στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης.

»Ένα από τα μέτρα που ορίζονται στο σχέδιο δράσης είναι η δημιουργία μιας πολυτομεακής κοινότητας, στην οποία θα συμμετέχουν ανεξάρτητοι ελεγκτές γεγονότων, ακαδημαϊκοί ερευνητές, που θα έχουν ρόλο-κλειδί στην προώθηση της κατανόησης των δομών που υποστηρίζουν την παραπληροφόρηση και των μηχανισμών που διαμορφώνουν τον τρόπο διάδοσής τους στο Διαδίκτυο.

»Για τον σκοπό αυτόν, η Κομισιόν προχωρά στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων (EDMO), το οποίο θα προσφέρει αναλυτικά εργαλεία και διασυνοριακή συλλογή δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ανοιχτών δεδομένων σε ολόκληρη την Ένωση και της χρήσης διαδικτυακών πλατφορμών δεδομένων, για την υποστήριξη της ανίχνευσης και ανάλυσης πηγών παραπληροφόρησης και προτύπων διάδοσης.

»Η EDMO θα είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε δημόσια αρχή, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής, και θα διοικείται από ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων που θα επιλέγεται από τα ενδιαφερόμενα μέρη της EDMO».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης