Ένα τραγικό σκηνικό γεμάτο χάος και πανικό αποτυπώνουν οι πρώτες μαρτυρίες από το μακελειό στο δημοτικό σχολείο της πόλης Ουβάλντε. Τραγικές φιγούρες στέκουν οι συγγενείς των μαθητών, που περίμεναν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τρίτης για να μάθουν για την τύχη των παιδιών τους. 

Με απολογισμό 21 συνολικά θύματα, το μακελειό στο Τέξας είναι το δεύτερο πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί σε σχολείο των ΗΠΑ και έφτασε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν να πει: «Πότε για όνομα του Θεού θα ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στο λόμπι των όπλων;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που τα σχολεία στο Τέξας επρόκειτο να κλείσουν σε δύο μέρες για το καλοκαίρι, τα χαμόγελα των μαθητών της Τετάρτης δημοτικού του σχολείου Ρομπ, στην πόλη Ουβάλντε του Τέξας, έσβησαν απότομα, όταν ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος σκόρπισε τον τρόμο, πυροβολώντας θανάσιμα τουλάχιστον 19 παιδιά και δύο δασκάλες. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται τέσσερα άτομα, με ένα 10χρονο κορίτσι και μια 66χρονη γυναίκα να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και πιο ελαφριά να είναι δύο κοριτσάκια, 10 και 9 ετών.

Όπως φαίνεται όλα ξεκίνησαν όταν ο 18χρονος πυροβόλησε τη γιαγιά του, με την οποία είχαν έντονο καυγά για τις επιδόσεις του στο σχολείο. «Είχε μια διαφωνία με τη γιαγιά του για το θέμα αυτό και εκείνη, έπειτα από λίγο, άρχισε να φωνάζει: “Με πυροβόλησε! Με πυροβόλησε!” Μετά μπήκε στο αυτοκίνητο και ακολούθησε κάποιου είδους σύγκρουση» ανέφερε ο γείτοντας για να προσθέσει: «Μετά τη σύγκρουση, βγήκε από το αυτοκίνητο, είχε δυο όπλα στην κατοχή του και ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί». Η ηλικιωμένη γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. 

Η έφοδος του μακελάρη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ντοκουμέντα αποδεικνύουν, ότι το όχημα τύπου 4χ4 του Σαλβαντόρ Ράμος ήταν παρατημένο έξω από το σχολείο, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες, ο δράστης καβάλησε με ιλιγγιώδη ταχύτητα το πεζοδρόμιο και τράκαρε έξω από το δημοτικό και μετά το εγκατέλειψε εκεί.

Βίντεο, που κυκλοφόρησε, δείχνει τη στιγμή, που ο Ράμος εισέρχεται εντός του σχολικού κτιρίου, κρατώντας μια καραμπίνα και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Επίσης, σύμφωνα με νέες πηγές, περίεργο φαίνεται στις αρχές το γεγονός, πως δεν υπήρχε κάποιος αστυνομικός εκείνη τη στιγμή στο δημοτικό Ρομπ, καθώς στα σχολεία της περιοχής, επειδή συνορεύουν με το Μεξικό είναι συνήθως τοποθετημένοι συνοριοφύλακες.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Ένας 9χρονος, που πυροβολήθηκε στο πόδι, αλλά επέζησε, περιέγραψε στη γιαγιά του τους πυροβολισμούς, οι οποίοι «ακούγονταν σαν πυροτεχνήματα». 

«Όταν ο ένοπλος τον πυροβόλησε στο πόδι, μου είπε ότι τρόμαξε πολύ. Ευτυχώς δεν ήταν κάτι σοβαρό» σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι ο εγγονός της πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Επίσης, η γιαγιά μίας 10χρονης, της Amerie Jo Garza που έχασε τη μάχη όταν προσπάθησε να καλέσει για βοήθεια με το κινητό της τηλέφωνο και πυροβολήθηκε από τον δράστη. Δίπλα της, η καλύτερη της φίλη «ήταν καλυμμένη με αίμα».

Όπως ανέφερε η γιαγιά του άτυχου κοριτσιού, ο Ράμος μπήκε μέσα στην τάξη και είπε στα παιδιά: «Θα πεθάνετε όλοι».

Ο πυροσβέστης Έρνεστ Κινγκ, από τους πρώτους ανθρώπους, που κατέφτασαν μαζί με τις αστυνομικές αρχές και τη συνοριοφυλακή, δήλωσε πως άκουγε πυροβολισμούς και μάλιστα για 45 λεπτά τουλάχιστον από την πρώτη στιγμή, που ειδοποιήθηκαν οι αρχές για το περιστατικό στο σχολείο.

Παράλληλα, ο Κινγκ ανέφερε, ότι έξω από το σχολείο είχαν σπεύσει οι γονείς και παρόλες τις προειδοποιήσεις των αστυνομικών, να μην πλησιάζουν, τούς αγνόησαν σπάζοντας τα παράθυρα για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να βγουν έξω.

Σύμφωνα με αναφορές στα social media, κάποιοι γονείς φέρεται να πήραν και αυτοί τα δικά τους όπλα και να πήγαν τρέχοντας στο σχολείο για να προστατέψουν τα παιδιά τους. 

Οι περισσότεροι γονείς και οι συγγενείς των παιδιών περίμεναν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης για να αναγνωρίσουν τα παιδιά τους ή να μάθουν έστω την τύχη τους, ενώ κλήθηκαν να δώσουν και δείγματα DNA. 

Πολλά παιδιά που επέζησαν είναι τραυματισμένα 

Πολλά παιδιά από το μακελειό σε σχολείο, επέζησαν με τραύματα, δήλωσε ένας αξιωματούχος δημόσιας ασφαλείας του Τέξας.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που επέζησαν, που τραυματίστηκαν. Δεν έχω τον ακριβή αριθμό αυτή τη στιγμή», είπε ο υπολοχαγός Κρις Ολιβάρεζ στο Fox News.

Πηγή: Νew York Times

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης