Τον έντονο αποτροπιασμό του εξέφρασε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., Ban Ki-moon, για τον αεροπορικό βομβαρδισμό περιοχής στο νότιο Σουδάν, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση του Χαρτούμ να σταματήσει τις εχθροπραξίες.

Ειδικότερα, κάλεσε τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου, απευθύνοντας έκκληση στους προέδρους των δύο χωρών, Omar al-Bashir και Salva Kiir να σκεφτούν το καλό του λαού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος του Ν. Σουδάν δήλωσε τη Δευτέρα πως αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Σουδάν πραγματοποίησαν νέα επιδρομή στις πόλεις Μπεντιού και Ρουμπκονά. Ωστόσο το Χαρτούμ διέψευσε τη συγκεκριμένη είδηση.

Επικαλούμενο πηγές μέσα από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN αναφέρει ότι περίπου 1.200 στρατιώτες του Ν. Σουδάν έχουν σκοτωθεί στις μάχες για τον έλεγχο της διαφιλονικούμενης πετρελαϊκής ζώνης του Χέγκλιγκ, την ίδια στιγμή που οι απώλειες από την πλευρά του Χαρτούμ, παραμένουν αδιευκρίνιστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Σουδάν, Omar Hassan al-Bashir, ανέβασε εκ νέου τη Δευτέρα το θερμόμετρο, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση του Ν. Σουδάν καταλαβαίνει μόνο τη «γλώσσα των όπλων».

«Δε θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με αυτούς τους ανθρώπους. Ο διάλογος μαζί τους θα γίνεται μόνο μέσω των όπλων καθώς αυτή είναι η μοναδική γλώσσα που καταλαβαίνου», τόνισε.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες, ύστερα από την απόσυρση των στρατευμάτων της Τζούμπα από τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Χέγκλιγκ.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Εκατόμβη νεκρών στο Σουδάν, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012, 13:01
Ζητεί επίλυση της διαμάχης στο Σουδάν, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Απριλίου 2012, 08:33

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης