Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κόρτσοκ παραιτήθηκε σήμερα καθώς βαθαίνει η κρίση που απειλεί την επιβίωση της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Ίγκορ Μάτοβιτς, στην οποία συμμετέχουν τέσσερα κόμματα.

Ο Κόρτσοκ είναι ο έκτος υπουργός που παραιτείται από τις αρχές Μαρτίου, όταν ξέσπασε διαμάχη στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία προκλήθηκε όταν ο Μάτοβιτς παρέκαμψε τους εταίρους του στον συνασπισμό και παρήγγειλε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19, το οποίο δεν έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κρίση πλήττει τη χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων καθώς εξέρχεται αργά από το χειρότερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού μέχρι στιγμής, εξαιτίας του οποίου η Σλοβακία ήταν μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από την Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Κόρτσοκ ανήκει στο δεξιό κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS), το οποίο ζητεί να δημιουργηθεί νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή των ίδιων κομμάτων, αλλά με διαφορετικό πρωθυπουργό.

Το SaS και ένα άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Za Ludi, ζητούν την παραίτηση του Μάτοβιτς έπειτα από μία ταραχώδη χρονιά στην πρωθυπουργία, η οποία σημαδεύτηκε από πολλές διαμάχες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα επίσης ζήτησε χθες Τρίτη την παραίτηση του πρωθυπουργού και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με τα ίδια τέσσερα κόμματα. Ο Μάτοβιτς δήλωσε την Κυριακή ότι προτίθεται να παραιτηθεί, έθεσε όμως κάποιους όρους. Μεταξύ αυτών είναι να έχει μια θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο, αλλά να αποκλειστεί ο αντίπαλός του Ρίτσαρντ Σούλικ, επικεφαλής του SaS.

Ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ, που ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον Μάτοβιτς, το OLANΟ, έχει δηλώσει ότι ο υπουργός Οικονομικών Έντουαρντ Χέγκερ μπορεί να αναλάβει την πρωθυπουργία, εφόσον υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαθέτουν μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και έχουν ταχθεί όλα κατά της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης