Τους δρόμους του Εδιμβούργου δηλώνοντας υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας κατέκλυσαν το απόγευμα του Σαββάτου (5/10) χιλιάδες άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν γύρω στις 13.00, τοπική ώρα, από το βασιλικό πάρκο Χόλιρουντ. Κρατούσαν σκωτσέζικες σημαίες και ορισμένοι φορούσαν κιλτ και έπαιζαν γκάιντεςΜεταξύ των ατόμων που διαδήλωσαν για την ανεξαρτησίας της χώρας, λιγότερο από έναν μήνα πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν και η βουλευτίνα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Τζοάνα Κέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τζ. Κέρι σημειώνεται πως έχει προσφύγει στα δικαστήρια ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα εφαρμόσει τον νόμο, που ψηφίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο συγκεκριμένος νόμος του επιβάλει να ζητήσει αναβολή του Brexit στην περίπτωση που δεν καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Την πορεία οργάνωσε το κίνημα «Όλοι κάτω από το ίδιο λάβαρο» ανακοινώνοντας πως ήλπιζε ότι σε αυτή θα συμμετείχαν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι. Σημειώνεται πως το 2018 σε μια αντίστοιχη πορεία συμμετείχαν 20.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η βουλευτίνα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, Τζ. Κέρι σε ανάρτησή της στο Twitter έκανε λόγο για 250.000 συμμετέχοντες φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δημοψήφισμα του 2014 οι Σκωτσέζοι τάχθηκαν κατά της ανεξαρτησίας της επαρχίας τους, με ποσοστό 55%. Όμως στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για το Brexit, πάνω από τέσσερις στους δέκα (62%) ψήφισαν να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, έγραψε σήμερα στα social media ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στην πορεία αλλά το πνεύμα της είναι μαζί με τους διαδηλωτές. «Μην έχετε καμία αμφιβολία – Η ανεξαρτησία έρχεται» πρόσθεσε στο tweet της. 

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης