Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες απαίτησε χθες Παρασκευή την παραίτηση του υπουργού Υγείας, ο οποίος πρότεινε σε φίλους του να πάνε να εμβολιαστούν στο υπουργείο του για τον νέο κορωνοϊό, χωρίς να μπουν στη διαδικασία να κλείσουν ραντεβού σε νοσοκομείο.

Ο κ. Φερνάντες «έδωσε οδηγία στον επικεφαλής της κυβέρνησης (Σαντιάγο Καφιέρο) να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Υγείας» Χινές Γκονσάλες Γκαρσία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην κυβέρνησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν ο δημοσιογράφος Οράσιο Βερμπίτσκι, 71 ετών — ένας από τους πρώτους που ερεύνησαν τον μηχανισμό των «πτήσεων του θανάτου» κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, στο βιβλίο του El Vuelo, το οποίο κυκλοφόρησε το 1995 — αυτός που αποκάλυψε σε ραδιοφωνικό σταθμό πως πήγε να εμβολιαστεί στο υπουργείο, ακολουθώντας την προτροπή του υπουργού, παλιού του φίλου.

Το έκανε την ίδια ημέρα κατά την οποία στο Μπουένος Άιρες, ο ιστότοπος του δήμου που δημιουργήθηκε για να επιτραπεί στους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν υπέστη σχεδόν αμέσως κορεσμό από τη γιγαντιαία ζήτηση.

Ο επικεφαλής του ραδιοφωνικού σταθμού El Destape, στον οποίο αποκάλυψε ο Οράσιο Βερμπίτσκι πως πήγε κι εμβολιάστηκε εκτός σειράς, ο Ρομπέρτο Ναβάρο, ανακοίνωσε πως τερματίζει τη συνεργασία με τον διάσημο δημοσιογράφο. Είναι «ανήθικο με 50.000 νεκρούς να εμβολιάζονται οι VIP», ξέσπασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αργεντινή ξεπέρασε τη 13η Φεβρουαρίου το όριο των 50.000 θανάτων εξαιτίας του COVID-19, ενώ έχει πλέον καταγράψει πάνω από 2 εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο κ. Βερμπίτσκι είναι επίσης πρόεδρος του Κέντρου Νομικών και Κοινωνικών Μελετών (CELS), οργανισμού αφιερωμένου στα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσωπικό του οποίου αντέδρασε έντονα.

«Η ομάδα των εργαζομένων στο CELS απορρίπτει την πράξη αυτή και κάθε άλλη προνομιακή μεταχείριση», τόνισε το προσωπικό του κέντρου μέσω Twitter.

Η υπόθεση πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με την ετικέτα #vacunasvip («εμβόλια για τους VIP»)

Η πολιτική τάξη του Περού σαρώνεται από παρόμοιο σκάνδαλο μετά τις αποκαλύψεις για τον εμβολιασμό με απόλυτη διακριτικότητα 487 προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μαρτίν Βισκάρα, δύο υπουργών, δημοσίων λειτουργών, πανεπιστημιακών, επιχειρηματιών, του αποστολικού νούντσιου του Βατικανού και άλλων πριν καν αρχίσει επίσημα στη χώρα η εκστρατεία ανοσοποίησης.

Οι υποθέσεις αυτές εντείνουν τις ανησυχίες για την πρόσβαση στα εμβόλια στις χώρες της περιφέρειας, όπου καταγράφεται τεράστια έλλειψη δόσεων.

Τον Δεκέμβριο, η Αργεντινή άρχισε να αξιοποιεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για την ανοσοποίηση των εργαζομένων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ωστόσο οι παραδόσεις γίνονται με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι ήλπιζε αρχικά το Μπουένος Άιρες. Αυτή την εβδομάδα, άρχισε ο εμβολιασμός ανθρώπων άνω των 70 ετών, αλλά τα ραντεβού είναι λιγοστά και οι δικαιούχοι υποχρεούνται να ακολουθήσουν ολόκληρη διαδικασία, που προβλέπει αρχικά την εγγραφή τους.

Μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις πολιτικών που έχουν ήδη εμβολιαστεί εκτός σειράς.

Μέχρι χθες Παρασκευή στην Αργεντινή των 45 εκατομμυρίων κατοίκων περίπου 250.000 άνθρωποι είχαν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης