Ένα ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ εξιστόρησε την Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας τις «σπαρακτικές» και «φρικιαστικές» μαρτυρίες που συγκέντρωσε για τις «ωμότητες» και κυρίως τις «σεξουαλικές ωμότητες», τις οποίες φέρονται να διέπραξαν μέλη του στρατού της Μιανμάρ με θύματα μουσουλμάνες μειονοτικές Ροχίνγκια, προτρέποντας έντονα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να στείλουν μια αντιπροσωπεία του στην περιοχή και να απαιτήσουν να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Η Πραμίλα Πάτεν, ειδική επιτετραμμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αρμόδια για τη σεξουαλική βία στις ένοπλες συρράξεις, ανέφερε πως μια μειονοτική τής αφηγήθηκε πως κρατήθηκε από στρατιώτες της Μιανμάρ για 45 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων βιαζόταν επανειλημμένα, ενώ άλλη μια ανέφερε ότι δεν βλέπει πλέον από το ένα μάτι, διότι ένας στρατιώτης τής το έβγαλε δαγκώνοντάς την κατά τη διάρκεια του βιασμού της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ορισμένες μαρτυρίες ανέφεραν πως στρατιώτες έδεναν γυναίκες και κορίτσια σε δέντρα και σε βράχους και ότι τις βίαζαν αλλεπάλληλα, μέχρι θανάτου» είπε η Πάτεν, απευθυνόμενη στους πρέσβεις των 15 κρατών-μελών του Σ.Α.

«Άλλες γυναίκες αφηγήθηκαν ότι στρατιώτες έπνιγαν βρέφη στο πηγάδι ενός χωριού. Κάποιες μου είπαν ότι στρατιώτες πέταξαν τα μωρά τους στη φωτιά, τις απήγαγαν και τις βίασαν ομαδικά» συνέχισε.

Η Πάτεν πρότεινε το Σ.Α. να στείλει μια αντιπροσωπεία του να επισκεφθεί τη Μιανμάρ – τη χώρα που ονομαζόταν παλιότερα Βιρμανία – και το Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 626.000 πρόσφυγες, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Πολιτεία Ραχίν για να σωθούν από την καταστολή και τη βία που ξέσπασε μετά την 25η Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια δήλωσε ότι μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία θα απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των ωμοτήτων και των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άμαχων στην Πολιτεία Ραχίν, αλλά και θα αναγκάζει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα, «θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα».

Ο στρατός της Μιανμάρ είχε δώσει στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα μια αναφορά με την οποία προσπαθούσε να διαψεύσει όλες τις καταγγελίες περί βιασμών και φόνων από τα μέλη του καθώς και από τους άνδρες της αστυνομίας.

«Αυτό είναι απαράδεκτο» δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι. «Η Βιρμανία πρέπει να επιτρέψει να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη, διαφανής και αξιόπιστη έρευνα για το τι έχει συμβεί» πρόσθεσε.

«Ακούσαμε υποσχέσεις από την κυβέρνηση της Βιρμανίας» συμπλήρωσε, τώρα «χρειάζεται να (τη) δούμε (να αναλαμβάνει) δράση».

Οι Αρχές της Μιανμάρ έχουν επικριθεί έντονα σε διεθνές επίπεδο για τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας αντιμετώπισαν μια έφοδο μειονοτικών ανταρτών εναντίον περίπου 30 φυλακίων της αστυνομίας και του στρατού στα τέλη Αυγούστου. Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας προέτρεψε τη Μιανμάρ να «εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω υπέρμετρη χρήση στρατιωτικής βίας στην Πολιτεία Ραχίν».

Ο πρέσβης της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Γου Χαϊτάο έκρινε πως η κρίση πρέπει να διευθετηθεί μέσω μιας συμφωνίας ανάμεσα στη Μιανμάρ και στο Μπανγκλαντές, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε λύση «επιτευχθεί λόγω σθεναρών πιέσεων από το εξωτερικό μπορεί να αμβλύνει την κατάσταση προσωρινά, αλλά θα έχει αρνητικές μεταγενέστερες συνέπειες».

Οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια συμφωνία την 23η Νοεμβρίου για τον επαναπατρισμό των προσφύγων. Ο Τζέφρι Φέλτμαν, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις, τόνισε όμως πως τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να πάρουν μέρος σε οποιαδήποτε επιχείρηση επιστροφής των Ροχίνγκια.

«Τα σχέδια από μόνα τους δεν αρκούν. Ελπίζουμε η Μιανμάρ να αξιοποιήσει τον πλούτο της εμπειρίας που μπορεί να συνεισφέρει ο ΟΗΕ» δήλωσε ο Φέλτμαν, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης