Τη συστηματική απόρριψη των αιτήσεων οικογενειακής επανένωσης που στέλνει η Ελλάδα στη Γερμανία καταγγέλλουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA) και «Pro Asyl».

Στο νομικό σημείωμα με τίτλο «Οικογένειες προσφύγων που χωρίζονται οι συστηματικές απορρίψεις αιτημάτων οικογενειακής επανένωσης από την Ελλάδα προς τη Γερμανία και οι καταστροφικές συνέπειές τους στο δικαίωμα της οικογενειακής ζωής και του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού» που δημοσιεύουν οι δύο οργανώσεις, διαπιστώνουν ότι από τα τέλη του 2017 σημειώθηκε δραματική αύξηση του αριθμού των απορρίψεων αιτήσεων ανάληψης ευθύνης για οικογενειακές επανενώσεις που εστάλησαν από την Ελλάδα στη Γερμανία βάσει του Κανονισμού Δουβλίνου. Οι γερμανικές Αρχές, τονίζεται, συνήθως απορρίπτουν ως απαράδεκτες τις αιτήσεις με το επιχείρημα της παρέλευσης της προθεσμίας. Επίσης, σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταχώρηση των αιτήσεων επανένωσης κατά το 2016 και πρακτική καθυστερήσεων κατά τη μεταφορά που εφαρμόστηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις, ενδεικτικές αυτής της ανησυχητικής τάσης είναι οι στατιστικές που παρέχονται από τις γερμανικές Αρχές. Για παράδειγμα, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως τις 7 Μαΐου 2018 η Ελλάδα είχε στείλει 870 αιτήματα ανάληψης ευθύνης στη Γερμανία και η Γερμανία απέρριψε τα 582. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως τις 22 Μαΐου 2019 είχε στείλει 626 αιτήματα και απορρίφθηκαν τα 472.

Το σημείωμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτές οι πρακτικές βασίζονται σε μία εξαιρετικά αυστηρή και εσφαλμένη εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνου και οδηγούν στη συρρίκνωση του δικαιώματος στην οικογενειακή επανένωση και την οικογενειακή ζωή και στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν τη σοβαρή ανησυχία τους για τις συστηματικές απορρίψεις των γερμανικών αρχών ασύλου, οι οποίες επηρεάζουν πρωτίστως την οικογενειακή ενότητα, καθώς και το βέλτιστο συμφέρον και την ευημερία των παιδιών προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης