Χιλιάδες κάτοικοι της ανατολικής ακτής του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κινήθηκαν προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο, προς την ενδοχώρα, ενώ η μεγαλύτερη πόλη της χώρας της Ωκεανίας, το Όκλαντ, τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού έπειτα από τρεις αλλεπάλληλους ισχυρούς σεισμούς (7,2, 7,4 και 8,1 βαθμών) στα ανοιχτά, που οδήγησαν στην έκδοση προειδοποιήσεων για τσουνάμι.

Εργαζόμενοι, φοιτητές και κάτοικοι περιοχών όπως το Νόρθλαντ και το Μπέι οβ Πλέντι, με τη συνδρομή λειτουργών της πολιτικής προστασίας, έφυγαν μαζικά καθώς εκφράζονται ανησυχίες πως τα σεισμικά κύματα μπορεί να φθάσουν τα τρία μέτρα πάνω από το επίπεδο της πλημμυρίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκδόθηκε προειδοποίηση για όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές γύρω από το Όκλαντ, πόλη 1,7 εκατ. κατοίκων, και συστήθηκε στους πολίτες να παραμείνουν μακριά από την ακτογραμμή.

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματίες από τους σεισμούς, που έγιναν κοντά στα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Κερμαντέκ.

«Το πρώτο κύμα μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο», προειδοποίησε ο Μπιλ Φράι, σεισμολόγος του GNS, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα, την Ουέλινγκτον. «Το τσουνάμι θα συνεχιστεί για αρκετές ώρες και η απειλή πρέπει να θεωρείται πραγματική ωσότου αρθεί η προειδοποίηση», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός Πολιτικής Προστασίας Κίρι Άλαν τόνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι «ζητάμε από τον κόσμο που μετακινήθηκε σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο ή στην ενδοχώρα νησιών να παραμείνει εκεί όπου βρίσκεται ωσότου να ενημερώσουμε επίσημα ότι είναι όλα εντάξει».

Προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί για διάφορες περιοχές του Ειρηνικού, από τα νησιά Τόνγκα, την αμερικανική Σαμόα, τα Φίτζι, τα Βανουάτου, τη Νέα Καληδονία, τη Χαβάη, ως τη Χιλή. Οι αυστραλιανές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για το νησάκι Νόρφολκ (1.750 κάτοικοι), πάντως όχι για την ίδια την Αυστραλία. Τα κύματα ενδέχεται να φθάσουν ως την Ιαπωνία, τη Ρωσία, το Μεξικό.

Συνεχίζουν να καταγράφονται μετασεισμοί στην περιοχή, μετά τις τρεις ισχυρές δονήσεις, η τελευταία και ισχυρότερη εκ των οποίων σημειώθηκε στις 08:28 (τοπική ώρα· στις 21:28 χθες Πέμπτη ώρα Ελλάδας).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης