Τουλάχιστον τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου σκοτώθηκαν στα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία τη νύχτα της Πέμπτης προς χθες Παρασκευή, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με αυτή τη ΜΚΟ, τα μέλη της ένοπλης πτέρυγας του φιλοϊρανικού λιβανέζικου κινήματος σκοτώθηκαν στην περιοχή Κάρα, κοντά στην Χομς, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της κεντρικής Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συριακό Παρατηρητήριο, που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, δεν ήταν πάντως σε θέση να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για Λιβανέζους ή Σύρους ενταγμένους στην οργάνωση.

Το βράδυ προχθές Πέμπτη συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν προκειμένου να αναχαιτίσουν «εχθρικούς στόχους» στον ουρανό πάνω από τη Δαμασκό, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Περί τις 23:03» (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο «ισραηλινός εχθρός» εξαπέλυσε «αεροπορική επίθεση με ομοβροντίες πυραύλων από τον εναέριο χώρο νοτιοδυτικά της Βηρυτού», στον Λίβανο, «βάζοντας στο στόχαστρο ορισμένες θέσεις κοντά στη Δαμασκό και στα περίχωρα της πόλης Χομς», δήλωσε στρατιωτική πηγή στο SANA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αντιαεροπορική άμυνά μας (…) αναχαίτισε τους περισσότερους» από τους ισραηλινούς πυραύλους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ισραηλινοί πύραυλοι «είχαν στόχους αποθήκες όπλων και στρατιωτικές θέσεις της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στην περιοχή Κάρα».

Μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου μετέδωσαν ότι δύο πύραυλοι έπεσαν στην περιοχή Καλαμούν, σε τομέα των συνόρων.

Στην ισραηλινή πλευρά, εκπρόσωπος του στρατού ερωτηθείς σχετικά περιορίστηκε να δώσει την τυποποιημένη απάντηση «δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης».

Αφότου ξέσπασε το 2011 η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ομάδων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός σπανίως αναγνωρίζει δημόσια πως διεξάγει επιχειρήσεις στη Συρία· έκανε πάντως γνωστό νωρίτερα φέτος ότι έπληξε τουλάχιστον 50 στόχους στην εμπόλεμη χώρα την προηγούμενη χρονιά. Το Ισραήλ διαμηνύει συχνά πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα στη συριακή επικράτεια.

Πηγές προσκείμενες σε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι η κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Συρία από το 2020 εγγράφεται στο πλαίσιο ακήρυκτου πολέμου ο οποίος διεξάγεται με την ανεπίσημη έγκριση των ΗΠΑ.

Ο εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 με έναυσμα την καταστολή διαδηλώσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό, έχει στοιχίσει έκτοτε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους κι έχει αναγκάσει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εκατομμύρια άλλους, μετατρέποντάς τους σε εσωτερικά εκτοπισμένους ή πρόσφυγες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης