Μερική συμφωνία για την απομάκρυνση των αμάχων από τον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα στη Ντούμα της ανατολικής Γούτα επετεύχθη μεταξύ της Ρωσίας και των Σύρων ανταρτών, ανακοίνωσε την Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μερική συμφωνία επετεύχθη μεταξύ της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ και της Ρωσίας για την απομάκρυνση εκατοντάδων αμάχων προς την Ιντλίμπ», μια περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αφορά περίπου 1.300 ανθρώπους. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να καταλήξουν σε ολοκληρωμένη συμφωνία», πρόσθεσε ο Άμπντελ Ράχμαν.

«Μια νέα σειρά συνομιλιών πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο και βρέθηκε λύση για την απομάκρυνση των ανθρωπιστικών περιστατικών προς τη βόρεια Συρία», επιβεβαίωσε η πολιτική επιτροπή της Ντούμα, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Δύο από τις τρεις οργανώσεις των ανταρτών που ήταν παρούσες στην ανατολική Γούτα έχουν ήδη συμφωνήσει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, έπειτα από τον σφοδρό βομβαρδισμό από τον συριακό στρατό. Περισσότεροι από 45.000 αντάρτες και άμαχοι έχουν απομακρυνθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες από τη Γούτα, την οποία πλέον η Δαμασκός ελέγχει σε ποσοστό 95%, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συζητήσεις με τη Τζάις αλ Ισλάμ που ελέγχει τον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα γύρω από την πόλη Ντούμα διαρκούν πολλές ημέρες.

Η ισλαμιστική οργάνωση θέλει να διαπραγματευτεί την παραμονή της στη Ντούμα με αντάλλαγμα τον αφοπλισμό της και την ανάπτυξη ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας.

Όμως η Μόσχα δεν θέλει να διαπραγματευτεί διαφορετική συμφωνία από αυτές στις οποίες έχει καταλήξει με τις άλλες οργανώσεις των ανταρτών. Βάσει αυτών οι κάτοικοι μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ οι μαχητές και όσοι το επιθυμούν μπορούν να κατευθυνθούν στη βορειοδυτική Συρία.

Χθες η συριακή κυβέρνηση δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις μάχες για να ανακαταλάβει τον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα. Για να ασκήσουν πίεση στους Σύρους αντάρτες οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν ενισχύσει την παρουσία τους γύρω από τη Ντούμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης