Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, η χώρα του οποίου σπαράσσεται από την ένοπλη σύρραξη που ξέσπασε το 2011, ενέκρινε την Πέμπτη τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2020, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, η αξία των οποίων είχε εκτιμηθεί πριν έναν χρόνο από τον ΟΗΕ ότι ανερχόταν σε σχεδόν 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε από τον Άσαντ είχε προηγουμένως υιοθετηθεί από το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Ουάταν, το έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 54% σε σύγκριση με τον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό.

Η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της συριακής λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ βρίσκεται στο επίπεδο 434:1, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Συρίας. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στη μαύρη αγορά για να αγοράσει κανείς ένα δολάριο πρέπει να καταβάλει 800 λίρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προϋπολογισμός του 2020 δεν συμπεριλαμβάνει το έλλειμμα της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, που ανέρχεται σε 1,6 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Το έλλειμμα του ηλεκτροπαραγωγικού τομέα, ο οποίος έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα εξαιτίας του πολέμου, θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2021.

Εξαιτίας της σύρραξης η συριακή οικονομία έχει υποστεί θεαματική μείωση της παραγωγής και τεράστιες καταστροφές υποδομών, ενώ οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες στοχοθετούν τον τραπεζικό και τον πετρελαϊκό τομέα της Συρίας, έχουν φέρει τη χώρα σε ακόμη πιο δυσχερή θέση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης