Τουλάχιστον 19 μαχητές προσκείμενοι στο συριακό καθεστώς σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη σε επίθεση που αποδόθηκε στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην αχανή έρημο στο κεντρικό τμήμα της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παρ΄ ότι υπέστη πανωλεθρία τον Μάρτιο του 2019, όταν το «χαλιφάτο» του στη Συρία και στο Ιράκ κατέρρευσε έπειτα από σειρά στρατιωτικών ηττών, το ΙΚ συνεχίζει να διαπράττει φονικές επιθέσεις, ιδίως στην Μπαντίγια, την αχανή έρημο που εκτείνεται από τις κεντρικές επαρχίες Χομς και Χάμα ως την επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στο ανατολικό άκρο της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση που φέρονται να διέπραξαν τζιχαντιστές στην επαρχία Χάμα είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν «19 μαχητές των δυνάμεων του καθεστώτος και οργανώσεων που πολεμούν στο πλευρό τους», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν 11 μέλη τοπικής πολιτοφυλακής, κατά την ίδια πηγή.

Οι τζιχαντιστές υπέστησαν και αυτοί απώλειες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δεν έδωσε κάποιον απολογισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους τελευταίους μήνες η Μπαντίγια έχει μετατραπεί σε θέατρο συχνών μαχών μεταξύ τζιχαντιστών και δυνάμεων του καθεστώτος, που υποστηρίζονται από την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 37 αδειούχοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ, εναντίον λεωφορείου στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Επρόκειτο για μια από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις μετά την πτώση του «χαλιφάτου».

Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 380.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους αφότου ξέσπασε την άνοιξη του 2011, με έναυσμα την καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η σύρραξη έγινε εξαιρετικά περίπλοκη στην πορεία των ετών, με την εμπλοκή πλειάδας ένοπλων οργανώσεων, την αύξηση της δύναμης παρατάξεων τζιχαντιστών και την ανάμειξη ξένων δυνάμεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης