Σύροι αντάρτες πιστοί στην Αλ Κάιντα παραχώρησαν έδαφος κοντά στα σύνορα με την Τουρκία σε αντίπαλους ισλαμιστές την Κυριακή, δήλωσαν ακτιβιστές, σε αυτό που φαίνεται να είναι μια τακτική υποχώρηση προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε σύρους και ξενοκίνητους αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύροι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και στους διοικητές του περιλαμβάνονται ξένοι τζιχαντιστές, υποχώρησε την Κυριακή από προπύργια όπως η αλ-Ντάνα και η Άτμα στην επαρχία Ιντλίμπ και πως μαχητές από το Μέτωπο Νούσρα και το Αχράρ αλ-Σαμ πήραν τη θέση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ισλαμικό Κράτος αποχωρεί χωρίς μάχη. Οι μαχητές του παίρνουν τα όπλα τους και τα βαριά πολυβόλα», δήλωσε ο ακτιβιστής Φίρας Άχμαντ. Πρόσθεσε πως οι μαχητές του ISIL κατευθύνθηκαν προς το Χαλέπι, όπου οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν εντείνει την πίεση στις δυνάμεις των ανταρτών που κατέλαβαν την πόλη πριν από 18 μήνες.

Ένας άλλος ακτιβιστής, ο Αμπντάλα αλ-Σέιχ, δήλωσε πως ορισμένοι Σύροι μαχητές του ISIL έμειναν εκεί αλλά εντάχθηκαν στο Μέτωπο Νούσρα, οι περισσότεροι διοικητές του οποίου είναι Σύροι και όχι ξένοι. Το Νούσρα συνεργάζεται με το Ισλαμικό Μέτωπο, έναν συνασπισμό συριακών ισλαμικών ταξιαρχιών που περιλαμβάνει το Αχράρ αλ-Σαμ.

Υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης και διπλωμάτες δήλωσαν πως, παρά τις συγκρούσεις επί πολλές ημέρες στα βορειοδυτικά ανάμεσα στο ISIL και άλλες παρατάξεις των ανταρτών, μια ευρεία συμμαχία η οποία περιλαμβάνει αυτές τις οργανώσεις φαίνεται να διατηρεί τον έλεγχο της ερήμου στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει οπωσδήποτε ανταγωνισμός μεταξύ του ISIL και άλλων ισλαμιστών μαχητών, αλλά δεν φαίνεται να είναι μια αντιπαράθεση πλήρους κλίμακας», δήλωσε διπλωμάτης από τη Μέση Ανατολή.

Η ισχύς των ριζοσπαστών ισλαμιστών, σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του Άσαντ, ανάγκασε τις δυτικές δυνάμεις να εμποδίσουν τη χορήγηση πρακτικής υποστήριξης στους αντάρτες, παρά το γεγονός ότι ενστερνίζονται το σκοπό της ανατροπής του σύρου προέδρου, όπως και σουνιτικά αραβικά έθνη όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Πέρα από τα σύνορα, στο Ιράκ, το ISIL κατέλαβε σημαντικές πόλεις την περασμένη εβδομάδα, αντιμετωπίζοντας δυνάμεις σουνιτών των φυλών και την ιρακινή κυβέρνηση και καταγράφοντας τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη αφότου οι ΗΠΑ τερμάτισαν την εννιάχρονη κατοχή του Ιράκ το Δεκέμβριο του 2011.

Την Κυριακή, αξιωματούχοι της Βαγδάτης συνάντησαν σουνίτες ηγέτες των φυλών για να ζητήσουν τη βοήθειά τους απέναντι σε μια προσπάθεια του ISIL να εδραιώσει τον έλεγχό του σε μια περιοχή της ερήμου κατά μήκος των συνόρων Ιράκ-Συρίας, ενώ η εξοπλισμένη από τις ΗΠΑ πολεμική αεροπορία του Ιράκ έπληξε την πόλη Ραμάντι, σκοτώνοντας 25 ισλαμιστές, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Στην επαρχία Ράκα της ανατολικής Συρίας, ο σουνίτης ακτιβιστής Χάλεντ Αμπού Αλουάλιντ δήλωσε πως η παρουσία σιιτών παραστρατιωτικών μαχητών στη Συρία ενισχύει ένα κοινό μέτωπο εναντίον τους από το ISIL και άλλες ομάδες ισλαμιστών. «Είναι ένας θρησκευτικός πόλεμος που περικλείει το Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο», είπε ο Αλουάλιντ.

Όπως και το Ιράκ, έτσι και ο Λίβανος έχει υποστεί βία που συνδέεται με το συριακό πόλεμο και η οργάνωση Χεζμπολάχ, την οποία υποστηρίζει το Ιράν, έχει στείλει μαχητές στη Συρία για να βοηθήσουν τον Άσαντ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης