Έντονες είναι οι προσπάθειες του προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad, να αποτρέψει την αποστασία κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από τη Δαμασκό και περιήλθαν στην κατοχή του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου, Al Jazeera. Ωστόσο, η αυθεντικότητα αυτών των εγγράφων, που ανέβασε στον ιστότοπό του το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Ένα έγγραφο το οποίο φέρεται να εστάλη από τον πρωθυπουργό της Συρίας, Adel Safar προς το υπουργείο Εξωτερικών της ασιατικής χώρας, ανέφερε ότι αραβικές χώρες, κυρίως κάποιες από την περιοχή του Κόλπου, προσπαθούν να πείσουν μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ να εγκαταλείψουν τον Bashar al-Assad.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάποιες αραβικές και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσπαθούν επίσης να επηρεάσουν Σύρους πρεσβευτές, πρόξενους και διπλωματικούς ακόλουθους για να αυτομολήσουν και να ζητήσουν άσυλο λέγοντάς τους ότι το συριακό καθεστώς πέφτει. Παρακαλώ διαβιβάστε και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσετε αυτές τις ύποπτες κινήσεις», επισημαίνεται στην επιστολή.

Το Al Jazeera επισημαίνεται πως έχει λάβει εκατοντάδες σελίδες από έγγραφα που αποκαλύπτουν τη δημιουργία ενός «Πυρήνα Διαχείρισης Κρίσεων» για την αντιμετώπιση της εξέγερσης στη Συρία.

Σε δύο από τα πέντε έγγραφα που δημοσιοποίησε το τηλεοπτικό δίκτυο υπάρχουν λεπτομερή σχέδια για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων και των ταραχών στη Δαμασκό και το Χαλέπι. Παράλληλα, σε άλλα επισημαίνεται πως οι δυνάμεις Ασφαλείας «θα πρέπει να προχωρήσουν σε ευρείες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε πόλεις και χωριά της επαρχίας Ιντλίμπ και γύρω από το Χαλέπι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλο έγγραφο, στο οποίο περιγράφονται τα σχέδια για τη διατήρηση της ασφάλειας στη Δαμασκό, γίνεται λόγος για την οργάνωση «συντρόφων οπαδών του Μπάαθ», οι οποίοι θα βοηθήσουν τις δυνάμεις Ασφαλείας να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις, ενώ επισημαίνεται ότι η Αστυνομία θα πρέπει να χρησιμοποιεί γκλομπ και όχι όπλα εναντίον των διαδηλωτών.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης