Καθώς οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού κορυφώνονται στη Συρία, όλο και περισσότερες εικόνες έρχονται στο φως από βανδαλισμούς αγαλμάτων που απεικονίζουν τον πατέρα του τωρινού προέδρου της χώρας, Bashar al-Assad.

Εικόνες που μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, δείχνει ομάδα αντικαθεστωτικών να καταστρέφει τη Μ. Παρασκευή μια προτομή του Ηafez al-Assad σε προάστιο της Δαμασκού. Η αυθεντικότητα του οπτικοακουστικού υλικού δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Ο Hafez al-Assad δεν είχε διστάσει να καταπνίξει στο αίμα μεγάλη εξέγερση τη δεκαετία του ’80, όταν βρισκόταν στην εξουσία. Τότε η Χάμα είχε μετατραπεί σ’ ένα απέραντο νεκροταφείο, με περισσότερους από 40.000 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και αρκετές εβδομάδες παρατηρείται μια κλιμάκωση της βίας στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας, με το κέντρο επιχειρήσεων του κυβερνητικού στρατού να μεταφέρεται στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά της Δαμασκού, μετά τις λυσσαλέες μάχες στη Χομς, σε διασυνοριακές περιοχές με την Τουρκία και το Χαλέπι.

Η κατάσταση στην ασιατική χώρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη μετά και την εμπλοκή του Ισραήλ μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών κατά επιλεγμένων στόχων (πύραυλοι που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ στον γειτονικό Λίβανο). Η Δαμασκός ξεκαθάρισε πως τέτοιες ενέργειες αποτελούν αιτία πολέμου, προειδοποιώντας το Τελ Αβίβ να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις, την ίδια στιγμή που ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., Ban Ki-moon, κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να ρίξουν τους τόνους.

Παρόλο που ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, απέκλεισε πρόσφατα το ενδεχόμενο να σταλούν αμερικανικά στρατεύματα στο εσωτερικό της Συρίας, αρκετοί είναι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που πιέζουν για το αντίθετο, την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές για περιορισμένη χρήση χημικών όπλων και για εκκαθαρίσεις αμάχων σε παράκτιες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Συρία: Αποκαθήλωση του αγάλματος του παππού Assad, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013, 06:00

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης