Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι της Λαττάκειας, στη δυτική Συρία, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Πρόκειται για σπάνια επίθεση του Ισραήλ εναντίον εγκατάστασης στρατηγικής σημασίας στη Συρία.

«Περί τις 01:23 σήμερα (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με πολλούς πυραύλους να βάζουν στο στόχαστρο χώρο απόθεσης εμπορευματοκιβωτίων στο εμπορικό λιμάνι της Λαττάκειας» και ο βομβαρδισμός προκάλεσε πυρκαγιά «σε ορισμένο αριθμό εμπορευματοκιβωτίων», χωρίς πάντως να προκαλέσει θύματα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις συριακές ένοπλες δυνάμεις στο SANA. Η ίδια πηγή ανέφερε πως υπήρξε «ανταπόδοση των πυρών από συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνάς μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτογραφικά στιγμιότυπα που μεταδόθηκαν από το SANA εικονίζουν πυρκαγιά στον χώρο απόθεσης εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού στη Λαττάκεια.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε αργότερα ότι «ομάδες της πυροσβεστικής κατέσβεσαν την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο λιμάνι της Λαττάκειας μετά την ισραηλινή επίθεση».

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, σχεδόν όλα από αέρος, εναντίον θέσεων των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός σπανίως αναγνωρίζει δημόσια πως διεξάγει επιχειρήσεις στη Συρία· επιβεβαίωσε πάντως νωρίτερα φέτος πως έπληξε τουλάχιστον 50 στόχους στην εμπόλεμη χώρα την περασμένη χρονιά. Οι Αρχές του Ισραήλ διαμηνύουν συχνά πως δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να στήσει προγεφύρωμα στη συριακή επικράτεια.

Η πιο πρόσφατη σειρά ισραηλινών πληγμάτων καταγράφηκε την 24η Νοεμβρίου, με στόχο περιοχές όπου είναι εγκατεστημένοι μαχητές τις λιβανέζικης σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ στην κεντρική Συρία.

Τρεις Σύροι στρατιωτικοί και δύο Σύροι φιλοϊρανοί παραστρατιωτικοί ενταγμένοι στη Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στα πλήγματα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης