Τουλάχιστον 19 άμαχοι, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικές επιδρομές των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των Ρώσων συμμάχων τους στην επαρχία Ιντλίμπ, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι τζιχαντιστές, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκεχειρία ανακοινώθηκε στα τέλη Αυγούστου από τη Μόσχα για τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, αλλά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνεχίζει να αναφέρει σποραδικές μάχες και βομβαρδισμούς που έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, εννέα άμαχοι, εκ των οποίων τρία παιδιά, σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιδρομές στο χωριό Μπαλιούν, στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Παράλληλα, τέσσερις άμαχοι, μεταξύ τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιδρομές στο γειτονικό χωριό Αλ-Μπάρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μέσα σε ένα τοπίο τσιμεντένιων ερειπίων και κατεστραμμένων κτιρίων, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε διασώστες της οργάνωσης Λευκά Κράνη να απομακρύνουν με φορείο στο Αλ-Μπάρα το άψυχο σώμα ενός θύματος τυλιγμένο σε κουβέρτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν επίσης πέντε άμαχοι, μεταξύ τους τρία παιδιά, που σκοτώθηκαν σε επιδρομές της συριακής αεροπορίας σε χωριό στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, ανέφερε το Παρατηρητήριο, προσθέτοντας ότι ένα ακόμη παιδί σκοτώθηκε σε επιδρομή των κυβερνητικών δυνάμεων σε άλλο χωριό στο νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας.

Το Παρατηρητήριο, το οποίο διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης στη Συρία, προσδιορίζει αυτούς που πραγματοποιούν τις επιδρομές από τον τύπο του αεροσκάφους και των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται, τον τόπο του πλήγματος και το σχέδιο πτήσης.

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), που είναι το πρώην συριακό παρακλάδι της αλ-Κάιντα. Η περιοχή αυτή καθώς και γειτονικές περιοχές των επαρχιών του Χαλεπίου, της Χάμας και της Λαττάκειας συνεχίζουν να διαφεύγουν στο μεγαλύτερο μέρος τους από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ.

Στις περιοχές αυτές υπάρχουν επίσης και άλλες μικρές οργανώσεις τζιχαντιστών και ανταρτών που έχουν αποδυναμωθεί.

Από τα τέλη Απριλίου έως τα τέλη Αυγούστου, η περιοχή σφυροκοπήθηκε αδιάκοπα από τον συριακό στρατό, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας. Σχεδόν χίλιοι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους την περίοδο αυτή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ενώ περισσότεροι από 400.000 εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Παρά την εκεχειρία που ανακοινώθηκε στα τέλη Αυγούστου, το Παρατηρητήριο κάνει λόγο για σποραδικούς βομβαρδισμούς που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 200 άμαχους.

Τον Οκτώβριο ο Μπασάρ αλ-‘Ασαντ επισκέφθηκε για πρώτη φορά την επαρχία μετά την έναρξη του πολέμου το 2011 τονίζοντας ότι η μάχη της Ιντλίμπ είναι καθοριστική για τον τερματισμό του πολέμου.

Από το 2011, η σύγκρουση στη Συρία μετρά ήδη 370.000 και πλέον νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης