Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση να προστατευθούν τα παιδιά του δρόμου που πέφτουν θύματα πορνείας και ναρκωτικών, όταν ένα νεαρό κορίτσι του αφηγήθηκε κλαίγοντας το δράμα των ανήλικων, εγκαταλειμμένων Φιλιππινέζων, που καλούνται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Ο ποντίφικας συναντήθηκε στη Μανίλα με 30.000 νέους, πριν από τη λειτουργία που θα τελέσει το απόγευμα και η συζήτηση που είχε μαζί τους ξύπνησε σε πολλούς οδυνηρές μνήμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζουν Τσούρα, 14 ετών, έχει τεθεί υπό την προστασία του Ιδρύματος ANAK-Tnk, μιας οργάνωσης που βοηθά τα παιδιά του δρόμου, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γάλλος ιερέας Ματιέ Ντοσέ. Στη συγκινητική μαρτυρία του, ο Τζουν μίλησε για τη μοίρα αυτών των παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους και προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο: κλέβουν, κάποιες φορές σκοτώνουν ή πέφτουν θύματα παιδεραστών.

Μια 12χρονη, η Γκλιζέλε Αρίες Παλομάρ, που φιλοξενείται επίσης από το ANAK-Tnk, ξέσπασε σε λυγμούς όταν ρώτησε τον πάπα γιατί «τόσο λίγοι άνθρωποι βοηθούν τα παιδιά που ζουν φριχτά πράγματα, όπως τα ναρκωτικά και την πορνεία». «Γιατί ο Θεός επιτρέπει αυτά τα πράγματα αφού τα παιδιά δεν έχουν κάνει κάτι κακό;», συνέχισε η Γκλιζέλε, αγκαλιάζοντας αυθόρμητα τον πάπα, ο οποίος χάιδεψε και τα δύο παιδιά στο κεφάλι για να τα παρηγορήσει.

«Γιατί υποφέρουν τόσο τα παιδιά! Δεν υπάρχει μια άμεση απάντηση. Μόνο όταν μπορούμε να κλάψουμε βρισκόμαστε κοντά στην απάντηση. Να μην φοβάστε τα δάκρυα. Ο Τζουν μίλησε με λέξεις που γεννήθηκαν από τους λυγμούς μας», είπε στα ισπανικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το θέμα δεν είναι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, όχι. Σήμερα ο κόσμος έχει χάσει την ικανότητα να κλαίει. Έχουμε μάθει να κλαίμε για τα παιδιά που παίρνουν ναρκωτικά, που πέφτουν θύματα πορνείας; Αν δεν μάθουμε να κλαίμε, δεν μπορούμε να είμαστε καλοί χριστιανοί», συνέχισε ο πάπας Φραγκίσκος.

Στη συνάντηση που είχε με τους νέους στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Σεντ Τόμας, ο πάπας απέτισε φόρο τιμής σε μια 17χρονη εθελόντρια η οποία έχασε τη ζωή της το Σάββατο στο Τακλομπάν, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της.

Αφού συνομίλησε με τρεις άνδρες και κοιτάζοντας το πλήθος, ο ποντίφικας παρατήρησε ότι στην αίθουσα υπήρχαν «πολύ λίγα κορίτσια». «Καμιά φορά είμαστε πολύ μάτσο. Οι γυναίκες είναι ικανές να θέσουν ερωτήματα που οι άνδρες δεν καταλαβαίνουν. Όταν θα έρθει στη Μανίλα ο επόμενος πάπας, σας παρακαλώ να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες!» σχολίασε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης