Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν συζήτησε τις σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία και τα εμπόδια στο διμερή διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί συνομίλησαν τηλεφωνικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η συνομιλία κατέστησε δυνατή την αντιμετώπιση των διάφορων θεμάτων που σχετίζονται με τη διμερή σχέση και τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων» ανέφερε η δήλωση του υπουργείου.

Ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι το Παρίσι και οι Βρυξέλλες περιμένουν διευκρινίσεις σχετικά με τα τελευταία γεγονότα από την Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένου ενός προσβλητικού σχολίου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ήταν προϋπόθεση για την αποκατάσταση μιας «εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης» την παραμονή της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 10 έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι η Γαλλία θα πρέπει να απαλλαγεί από το «βάρος του Μακρόν» το συντομότερο δυνατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης