Κυνικός και προκλητικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ως συνήγορος της Τουρκίας, συνέστησε στην Ελλάδα να μην περιμένει βοήθεια από την Ευρώπη, καθώς – όπως είπε – «η Τουρκία έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή».

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg από τις Βρυξέλλες, ο Μπορίσοφ φέρεται να υποστήριξε σθεναρά την Τουρκία, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που καταδίκασαν την Τουρκία για το Σύμφωνο με τη Λιβύη και υποστήριξαν την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ, πολύ πιο ήπια για την Τουρκία. Όλοι παρατήρησαν ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό πρέπει να συνεχιστεί και ότι έχει ένα πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο. Κανένας δεν μιλά για κυρώσεις λόγω της εξαγωγής όπλων πια – το αντίθετο: όταν υπάρχουν κυρώσεις, η Τουρκία στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί και δεν σταματά», φέρεται να είπε στην Σύνοδο Κορυφής για να καταλήξει:

«Είπα στους Έλληνες συναδέλφους μου να βρουν εργαλεία για να βοηθηθούν από μόνοι τους, διότι τους υποστηρίζουμε με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία τώρα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή».

Απόσπασμα από την δήλωση Μπορίσοφ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«…Υπάρχει τώρα ένας τρίτος παίκτης. Έχουμε την Τουρκία. Κι είναι αυτό που εμείς, η ΕΕ, κάναμε. Τώρα έχουμε μηδενική παράνομη μετανάστευση στα σύνορά μας με την Τουρκία. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε αυτή τη γειτονιά. Την ίδια ώρα, όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χθες το βράδι. Επειδή όλοι αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία [ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό] πρέπει να συνεχιστεί, όλοι παρατηρούν ότι η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση στον κόσμο, ουδείς μιλά για κυρώσεις στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, το αντίθετο, όταν επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία, στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί. Επιπρόσθετα [η Τουρκία] είναι μεγάλος παίκτης στη Συρία. Και είπα στους Έλληνες ομολόγους μου να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν μόνοι τους τους εαυτούς, επειδή, ναι, τους υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο, αλλά η Τουρκία παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο τώρα στην περιοχή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης