Το κοινοβούλιο του Κιργιστάν σχεδιάζει να συνεδριάσει σήμερα Σάββατο για να εξετάσει τις υποψηφιότητες των επίδοξων μεταβατικών πρωθυπουργών της χώρας, καθώς και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ, μετέδωσε ο τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Akipress, επικαλούμενος μία αντιπρόεδρο της Βουλής.

Οι βουλευτές θα συναντηθούν στην προεδρική κατοικία Άλα Άρτσα, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Μπισκέκ, είπε η Αΐντα Κασιμαλίγιεβα. Από την Τρίτη, μετά την ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης εν μέσω διαδηλώσεων, το κοινοβούλιο δεν κατάφερε να έχει απαρτία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηγέτες δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ο Ομουρμπέρκ Μπαμπάνοφ και ο Τίλεκ Τοκτογκαζίεφ, νωρίτερα κατέληξαν σε συμφωνία για να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με την υποστήριξη του πρώην προέδρου Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ. Όμως οι υποστηρικτές τους και οι οπαδοί άλλων κομμάτων οργάνωσαν αντίπαλες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, παρά τις προειδοποιήσεις των πολιτικών ότι υπάρχει κίνδυνος για βίαια επεισόδια.

Ο Τοκτογκαζίεφ συμφώνησε να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Μπαμπάνοφ. Ο ιστότοπος 24.kz μετέδωσε ότι τους στηρίζουν συνολικά τέσσερα κόμματα. Οι υποστηρικτές τους, μερικές χιλιάδες άνθρωποι, οργάνωσαν διαδήλωση στο Μπισκέκ –στην οποία συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος Αταμπάγιεφ– φωνάζοντας ρυθμικά «Κιργιστάν» και «Δεν φοβάμαι».

Οι οπαδοί ενός άλλου υποψηφίου πρωθυπουργού, του Σαντίρ Ζαπάροφ, κατέβηκαν επίσης στους δρόμους της πόλης και ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ των δύο αντίπαλων μπλοκ, μέχρι που οι υποστηρικτές των Μπαμπάνοφ και Τοκτογκαζίεφ αποχώρησαν από την πλατεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Akipress, ο Τοκτογκαζίεφ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο φέροντας αμβλύ τραύμα στο κεφάλι. Έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του και είναι σε σταθερή κατάσταση.

Μια σύμβουλος του Αταμπάγιεφ είπε ότι ερρίφθη ένας πυροβολισμός εναντίον του αυτοκινήτου του πρώην προέδρου, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης