Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η πανδημία, το ζήτημα του Κοσόβου, η Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο προέδρων.

Ο Μακρόν απέδωσε τα εύσημα στον Αλ. Βούτσιτς για τις προσπάθειες που καταβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και κυρίως για την αποτελεσματικότητα της Σερβίας στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Υποσχέθηκε ότι η Γαλλία και η ΕΕ δεν ξεχνούν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και θα προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στη μάχη που δίδουν κατά του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση ήταν το ζήτημα του Κοσόβου. Ο Βούτσιτς δήλωσε την πρόθεσή του να συμβάλει για την ανεύρεση λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, στο άμεσο μέλλον, που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Ο πρόεδρος Μακρόν από την πλευρά του δήλωσε ότι η χώρα του στο πλαίσιο της διαδικασίας των Βρυξελλών που βρίσκεται σε εξέλιξη θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την ανάληψη της προεδρίας στην ΕΕ από την Γαλλία, το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε επίσης στη συνάντηση και στις οικονομικές σχέσεις, με δεδομένο ότι η Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια έχει δυναμική οικονομική παρουσία στη Σερβία κυρίως μετά την επίσκεψη Μακρόν στο Βελιγράδι το καλοκαίρι του 2019. Γαλλική εταιρεία απέκτησε τον έλεγχο του αεροδρομίου του Βελιγραδίου, ενώ εταιρείες από τη Γαλλία ανέλαβαν πρόσφατα την κατασκευή του Μετρό στο Βελιγράδι που θα αρχίσει το 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης