Ο ιός Ζίκα εξαπλώνεται επικίνδυνα στη νότια πλευρά των ΗΠΑ και εκφράζονται φόβοι ότι σε λίγο δε θα… μαζεύεται με τίποτα. Στην παραλία του Μαϊάμι, βόρεια της Πολιτείας, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, έχουμε πέντε νέα κρούσματα, με τον Κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ να επιβεβαιώνει την Παρασκευή το μεσημέρι, τοπική ώρα, τα ρεπορτάζ γνωστών αμερικανικών δικτύων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέντε άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον «Ζίκα», μεταξύ των οποίων τρεις τουρίστες, που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο από την παραλία του Μαϊάμι, όπως ανακοινώθηκε στη σχετική συνέντευξη Τύπου.

Οι αξιωματούχοι υγείας της Φλόριντα είχαν νωρίτερα διαψεύσει τα δημοσιεύματα, ότι ο «Ζίκα» εξαπλώνεται στην πολιτεία του Μαϊάμι. Εκφράζονται όμως τώρα φόβοι, από ειδικούς επιστήμονες, πως με τα κουνούπια να μεταδίδουν το μολυσμένο ιό, πολύ γρήγορα θα υπάρξει πρόβλημα και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Ο Σκοτ Γουέιβερ ο οποίος είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας ερευνητικής ομάδος του «Virus Network Task Force», δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα «πρόκειται να δείτε πολύ περισσότερες περιπτώσεις καθώς το φαινόμενο δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιός «Ζίκα» μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως μέσω του τσιμπήματος ενός κουνουπιού του είδους «Aedes». «Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα, πόσο μπορεί να συνεχίζει να εξαπλώνεται ακόμα στη Φλόριντα και μετέπειτα που αλλού στη νότια πλευρά των ΗΠΑ» δήλωσε ο Σκοτ Γουέιβερ, διευθυντής του Ινστιτούτου και καθηγητής του Ιατρικού κλάδου Λοιμώξεων στον άνθρωπο, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, το Γκάλβεστον.

Το «Miami Beach» είναι η καρδιά της τουριστικής περιοχής της πολιτείας. «Στη Φλόριντα έχουν ήδη μολυνθεί 36 άτομα όμως σε μια πολύ μεγαλύτερη πολιτεία, όπως το Μαϊάμι και ειδικά στις παραλίες, η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου» δηλώνει ο Γουέιβερ ο οποίος επισήμανε ότι ο ιός κυκλοφορεί στο αίμα, σε σπέρμα και μπορεί επίσης, να βρεθεί σε σάλιο και σε ούρα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ προειδοποιούν τις γυναίκες που είναι έγκυες ή σκοπεύουν να μείνουν, να παραμείνουν μακριά από περιοχές όπου έχει εξαπλωθεί ο «Ζήκα». Επισημαίνεται σχετικώς, πως μια μόλυνση από τον ιό «Ζήκα», μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, σε μια έγκυο γυναίκα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης