Συναγερμός σήμανε στη Βιέννη το βράδυ της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου, καθώς υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς κοντά σε συναγωγή και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στην περιοχή.

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, σε ανταλλαγή πυρών στην καρδιά της αυστριακής πρωτεύουσας, σε μια επίθεση που ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας χαρακτήρισε «τρομοκρατική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία της Βιέννης ανέφερε μέσω του Twitter ότι υπάρχουν πολλοί ύποπτοι και ότι εκδηλώθηκαν επιθέσεις σε έξι διαφορετικά σημεία, όλες τους πολύ κοντά στον δρόμο όπου βρίσκεται η κεντρική συναγωγή.

Ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής Βιέννης έχει αποκλειστεί και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ένοπλη επίθεση και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της πόλης. Οι επτά από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι ORF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο APA, ο Ερυθρός Σταυρός κινητοποίησε δέκα ασθενοφόρα και άλλα πέντε ιατρικά οχήματα έκτακτης ανάγκης.

«Πυροβολισμοί στην περιοχή του κέντρου της πόλης – υπάρχουν τραυματίες – ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ από όλους τους δημόσιους χώρους και τις δημόσιες συγκοινωνίες», ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.

Το αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΟΕ24, επικαλούμενο την αστυνομία, έκανε λόγο αρχικά για τουλάχιστον 7 νεκρούς από την επίθεση.

Δείτε βίντεο-σοκ από την επίθεση στη Βιέννη

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασθενοφόρων έκανε λόγο για έναν νεκρό. Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο APA έχουν σκοτωθεί από πυρά ένας από τους υπόπτους και ένας περαστικός, ενώ μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας αξιωματικός της αστυνομίας. Το κανάλι έκανε λόγο για 15 τραυματίες. Νωρίτερα, άλλη πληροφορία ανέφερε ότι ένας από τους δράστες ανατινάχθηκε.

Ο υπουργός Εσωτερικών προέτρεψε τους κατοίκους της Βιέννης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν ανοιχτούς χώρους στην πόλη.

Ο υπουργός δεν επιβεβαίωσε αναφορές για μια ομηρία σε εστιατόριο.

 

Μέσα ενημέρωσης τόνισαν πως ενδέχεται να υπάρχουν συνεργοί του δράστη που παραμένουν ασύλληπτοι.

Σύμφωνα με το ΟΕ24, περίπου 50 πυροβολισμοί ερίφθηκαν στην μέση του δρόμου κοντά στη συναγωγή. Τα πυρά προήλθαν από πολυβόλο όπλο.

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά στην ανταλλαγή πυρών.

 

Η εφημερίδα Falter, επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών, έκανε λόγο για έναν νεκρό.

Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Αυστρίας με tweet του τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν η συναγωγή της Βιέννης ή τα γειτονικά γραφεία ήταν στόχος της ένοπλης επίθεσης, λέγοντας πως ήταν κλειστά την ώρα του συμβάντος.

Η ισραηλινή θρησκευτική κοινότητας στην Αυστρία κάλεσε όλους τους Εβραίους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Kronen Zeitung.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter και κοινοποίησε η εφημερίδα, δείχνει την αστυνομία σε δράση και ακούγονται επίσης πυροβολισμοί.

 

Αρκετά βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, που φέρεται πως δείχνουν τη στιγμή της επίθεσης και τη έντονη παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή λίγο μετά το συμβάν.

Ο Oskar Deutsch, επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας στη Βιέννη, δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί πραγματοποιήθηκαν στον δρόμο όπου βρίσκεται η κύρια συναγωγή της πόλης, αλλά δεν ήταν σαφές εάν είχε γίνει στόχος της επίθεσης. Η συναγωγή ήταν ήδη κλειστή τη στιγμή των πυροβολισμών, είπε ο Deutsch.

Ο αυστριακός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ORF ανέφερε ότι μια αστυνομική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας συνεχίζεται σε μια συναγωγή της Βιέννης μετά από πυροβολισμό τη Δευτέρα. Ο ORF επικαλέστηκε αναφορές από μάρτυρες λέγοντας ότι ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί λίγο μετά τις 8 μ.μ. (9.00 ώρα Ελλάδας). Η αστυνομία της Βιέννης έγραψε στο Twitter ότι οι ακριβείς συνθήκες του συμβάντος εξακολουθούν να διερευνώνται.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης